Arkivbild. I mars berättade Jennie Hägg Wilhelmsson, LTU, att det ökade fusket beror på digital tentamen införts under pandemin. Foto: TT/Anders Hjertström/SVT

LTU läxar upp tio fuskande studenter

Uppdaterad
Publicerad

Totalt tio studerande vid Luleå tekniska universitet (LTU) stängs av fram till början av juni. Detta efter olika typer av fusk – varav en kopierade in svar från wikipedia på tentamen.

Samtliga studenter har stått för olika typer av plagiat och avstängningarna gäller från den 22 april fram till den 3 juni. Det meddelar Disciplinnämnden.

De kommande sex veckorna får ingen av studenterna rätt till vare sig undervisning, handledning eller heller rätt att delta i prov eller lämna in uppgifter för rättning eller bedömning.

Texter bitvis identiska med litteraturen

I många av fallen anser nämnden att vilseledandet varit avsiktligt.

”Det finns information om att referering till litteraturen ska göras, och att studenten fått information om fusk och plagiat”, skriver Disciplinnämnden om texter som bitvis varit närmast identiska med litteraturen som använts.

Studenterna kan kan överklaga sina avstängningar till Förvaltningsrätten i Luleå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.