Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mögelproblemen på LTU skapar oro bland studenterna. – Det här är en känslig fråga eftersom det är en hälsorisk, säger Oscar Eriksson, ordförande i teknologkåren. Foto: SVT

LTU:s mögelproblem – ”Studenter blir sjuka”

Publicerad

Hälften av Luleå tekniska universitets byggnader har fukt- och mögelproblem och nu ska även de andra husen undersökas.
– Jag känner oro för mina medstudenter, säger teknologkårens ordförande Oscar Eriksson.

På måndagen hade LTU, Akademiska hus och Norrlands universitetssjukhus information om fukt-och mögelproblemet på campusområdet.

Förklaringen till att D-huset. F-huset och C-huset anses vara sjuka hus är byggtekniska missar under åren 1975 till1980. 

Framtidssäkra campus

Och problemet kan växa sig ännu större under de närmaste åren

– Vi i Akademiska hus och LTU har tagit beslutet att framtidssäkra campus och undersöka alla hus. I de hus vi har tittat på hittills har risken för fuktskador varit störst.

– När det gäller de resterande husen bedömer vi inte att risken är lika stor, men några garantier kan jag inte lämna, säger Peter Bohman, marknadsansvarig vid Akademiska hus.

”Studenter blir sjuka”

Oscar Eriksson, ordförande för teknologkåren på LTU konstaterar att 50 procent av byggnaderna på campusområdet är fuktskadade och han menar att det påverkar verksamheten och inte minst rekryteringen av studenter negativt. 

– Jag har inte drabbats själv men jag känner oro och då främst för mina medstudenter som drabbats. Både personal och studenter har blivit sjuka. De har fått huvudvärk och så rinner det från näsorna och så där. Det finns vissa hus som de mår extra dåligt i och värst anses nog F-huset vara, säger han och fortsätter:

– Att man har tre sjuka hus på universitetsområdet är aldrig bra för någon. Det är redan trångt på campus och nu blir det ännu trängre.

”Historiskt stor satsning”

Han menar att det måste fram studieplatser i friska hus.

– Det här är en känslig fråga eftersom det är en hälsorisk och en oro som inte ska finnas skapas bland studenterna, säger Oscar Eriksson.

– Nu måste vi förtäta för att få fram tillräckligt många studieplatser så det kan bli längre dagar för studenterna.

Men Akademiska hus Peter Bohman menar att mer än 600 nya studieplatser skapas 2020 när det nya biblioteket öppnas.

– Situationen just nu är väldigt beklaglig. Vi är helt inställda på att lösa problemet tillsammans med LTU. Campus i Luleå kommer att genomgå en av de största förändringarna som vi varit med om. Akademiska hus ska göra en historiskt stor satsning på campus i Luleå, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer