LTU bygger om

Uppdaterad
Publicerad

Vid Luleå Tekniska Universitet råder rena flyttkarusellen just nu. Anledningen är fuktproblem som gjort att fastighetsägaren Akademiska Hus måste riva delar av universitetet och bygga om andra.

Sedan förra veckan är grävmaskinerna i fullfart vid Luleå Tekniska Universitet. I första omgången ska paviljonger medplats för ett 50-tal anställda byggas. Här ska de anställda husera medanfuktproblemen i deras ordinarie lokaler åtgärdas.

-Här pågår nu en grundläggning inför de paviljongersom ska etableras här. Det handlar om 50 paviljonger för anställda som ska sittahär under tiden vi bygger om D-huset, säger Toyne Ringwall chef Akademiska Hus.

D-huset är ett av universitetets äldsta byggnadersom byggdes i början av 70-talet. Här har inomhusmiljön blivit allt sämre påsenare tid.

-Det beror på gamla byggnadstekniskabrister som platta tak och fasadplåtar som läckt igenom vatten.

Finns det mögel i huset?

-Ja det finns mögel i huset.

Ett 100-tal anställda har fått andratillfälliga lokaler att arbeta i medan ombyggnaderna pågår. Men i en del avD-huset blir ingen ombyggnad, utan rivning och nybyggnad istället.Universitetet vill inte flytta tillbaka:

-Byggnaderna är idag inte ändamålsenligaför hur man vill bedriva forskning och utbildning. Och det är en trovärdighetssakockså – man har gjort så mycket åtgärder i de här fastigheterna under åren såpersonalen känner stor oro för att flytta tillbaka.

I september ska allt vara klart och då kanflyttkarusellen sluta snurra.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.