Mikael Sjödahl och Kerstin Ramser, båda professorer i experimentell mekanik vid Luleå tekniska universitet. Foto: Luleå tekniska universitet

LTU ska utveckla ny 3D-metod för att upptäcka cancer tidigare

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid Luleå tekniska universitet får 6,8 miljoner kronor för att forska fram en ny tredimensionell avbildningsmetod som kan upptäcka cancer i ett tidigare skede.

Syftet är att skapa en ny avbildningsmetod som ska kunna vara till stor hjälp för framtida forskning och innovation inom cancerdetektion, materialutveckling, miljöforskning och industri.

Slippa strålning

– Förhoppningen är att vi ska kunna utveckla en avbildningsmetod som gör att vi bland annat kan detektera cancer i ett tidigare skede, och på ett snällare sätt, genom att vi inte behöver förändra vävnaden eller använda hälsofarlig strålning för att kunna mäta den, säger Kerstin Ramser, professor i experimentell mekanik vid Luleå tekniska universitet.

Minimal påverkan

Inom medicinen finns det ett stort behov av att kunna ta tredimensionella ämnesspecifika bilder direkt i den miljö ett prov befinner sig, för att göra minimal påverkan på provet.

I dag måste istället ett mätobjekt tas ur kroppen eller ur en försöksuppställning, färgas in, och ofta förstöras för att kunna analyseras. I det föreslagna instrumentet InFeRa kommer tre metoder att föras samman till en kompakt utrustning med en mjukvara för registrering, analys och visning av 3D-bilder.

Stiftelsen för strategisk forskning

– Vi kommer att bygga upp en helt ny avbildningsmetod som är baserad på vår tidigare forskning inom området, så metoden är under utveckling hos oss, säger Mikael Sjödahl, professor i experimentell mekanik vid Luleå tekniska universitet.

De tilldelade medlen på 6,8 miljoner kronor kommer från Stiftelsen för strategisk forskning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer