Mer folk men färre hjälpinsatser i Kirunafjällen

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det är mycket folk i fjällen så har det varit få tillfällen när fjällräddningen i Kiruna fått rycka in.

Men det är fortfarande i början av säsongen och mycket kan hända, menar fjällräddaren Stefan Nilsson.

Det är många som har valt att hemestra i Sverige och ett populärt sätt är att fjällvandra.

Reserestriktionerna gör att de flesta som kommer till fjällen är svenska turister, eftersom många gränser är stängda.

– Vi är förvånade över att det inte har blivit fler insatser, men högsäsongen har inte toppat ännu, den kommer om några veckor, säger Stefan Nilsson som jobbar som fjällräddare.

– I Kirunagruppen brukar vi ha betydligt många fler insatser vid den här tiden om man jämför med andra år, det kan jag definitivt säga. Även om det är olika från år till år.

Prestationsinriktade hamnar lättare i problem

Erfarenhet spelar stor roll för hur man klarar sig på en fjälltur. Stefan Nilsson menar att de som bär tält, sovsäckar och annan utrustning ofta är vana fjällvandrare.

– Problemet är de som gör toppbestigningar med lätt packning eller de mer prestations inriktade. I framförallt Kebnekajseområdet kan det vara väldigt skiftande kunskap och utrustning. Och det kan bli snabba väderomslag med kyla och regn på några timmar uppe på Sveriges högsta toppar, säger Stefan Nilsson.

Överskatta inte din förmåga

Förutom det självklara med rätt utrustning, bra och ändamålsenliga kläder, dryck, mat, tält och sovsäck har han andra råd till de som besöker Kirunas fjällvärld.

– Fundera innan vad man vill uppnå med sin fjälltur, läsa på och framför allt rådfråga, prata med lokalbefolkningen de vet ofta mycket om närområdet och sen det allra viktigaste , att inte överskatta sin egen förmåga, berättar Stefan Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.