Foto: SVT

Luleå är Sveriges nionde tillväxtkommun

Uppdaterad
Publicerad

Luleå är på frammarsch konstaterar en rapport från tankesmedjan Intelligence watch. Kommunen har den nionde största tillväxten av Sveriges 25 största städer

Det är tankesmedjan Intelligence Watch som rangordnat Sveriges 25 största städer efter jobbtillväxt under åren 2010-2016 och generellt är jobbtillväxten störst i Sveriges storstäder.

Men Luleå, som är Sveriges 25 största kommun sett till befolkning, placerar sig på nionde plats vad gäller tillväxt av arbetstillfällen. En klar förbättring jämfört med perioden 1990-2010 då Luleå låg på en 20e plats.

”Jämfört med 1990-2010 är Norrköping, Luleå och Helsingborg på frammarsch” konstaterar rapportförfattaren utan att fördjupa sig i orsakerna till detta.

Den allra snabbaste tillväxten av sysselsatta har Solna. Det betyder att Solna nu går förbi Linköping och placerar sig på en femteplats i landet vad gäller antalet sysselsatta. Närheten till Arlanda tros vara en viktig orsak till den kraftiga tillväxten i Solna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.