Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du hur det planeras för gästbostäder i Boden. Foto: SVT

10 000 gästarbetare behövs i Luleå och Boden inom några år

Uppdaterad
Publicerad

Inom bara några år kan det behövas sammanlagt 10 000 gästbostäder i Luleå-Bodenområdet. I Boden har man kommit längst, men i Luleå har man inte hunnit lika långt.

Den nya industriboomen ligger i startgroparna i Luleå-Bodenområdet.

Längst har man kommit i Boden där företaget H2greensteel tidigare annonserat att det kommer att behövas boende för cirka 5 000 tillfälliga arbetare under bygget av det nya stålverket.

Industriboomen i norr

– Kommunen har som mål att tillhandla hålla mark för boenden för sammanlagt 3 000 personer. Vi arbetar med fem olika områden på kommunal mark, där vi kommit olika långt i planprocessen, säger Gabriella Snell, projektledare på Bodens kommun.

Mer möten med industrin behövs

I Luleå befinner man sig ännu på förstudienivå. Under hösten har dock kommunen fått in flera förfrågningar från företag som vill bygga entreprenörsbostäder i Luleå.

– Vi behöver ha fler möten med industrin innan vi vet hur många tillfälliga bostäder som kommer att behövas, säger Helena Holm, samordnare för entreprenörsbostäder på Luleå kommun.

Så många bostäder kräver Malmporten

Förstudien, som ska presenteras i början av nästa år, ska svara på hur kommunen ska arbeta med kommunal mark.

De industriprojekt som ligger närmast i tiden i Luleå är Malmporten 2024 där man beräknar att det behövs cirka 200 entreprenörsbostäder. Efter det kommer Juniper, Talga, LKAB Remap och SSAB.

Följ med till ett av de områden i Boden där entreprenörsbostäder ska placeras i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet