Luleå – ett framtida skridskocentrum?

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen genomfördes de första internationella skridskotävlingarna på Luleås isar och kommunledningen satsar nu hårt på att bli en fast tävlingsplats för vinteridrotten.

Det dåliga isläget på de nederländska kanalerna har tvingat skridskoförbundet att flytta tävlingar utomlands, bland annat till Luleå. På onsdagen genomfördes två maraton-tävlingar i KPN Grand prix.

Herrarna åkte tio mil och kvinnorna åtta mil på en bana runt stadshalvöns upplogade naturis.

Kommer tillbaka?

40 män och 30 kvinnor ställde upp och arrangörerna var nöjda med förhållandena trots kyla, snö och blåst.

– Vi har inga isar i Nederländerna just nu och så fort vi ser en naturis så vill vårt folk ut och åka. Det är väl som med skidor i Sverge. Nu har vi hittat ett bra ställe att tävla på i Luleå. Vi ska utvärdera det här och se om vi kan komma tillbaka nästa år, sade Willem Hut, tävlingsledare inom nederländska skridskoförbundet.

Kommunalrådet Niklas Nordström (S), som sköt startskotten i båda tävlingarna, hoppas att det blir så.

40 män och 30 kvinnor tävlade på isen i Luleå.

– Det är roligt att vara värd för en vinteridrott som vi inte har i kommunen och att det dessutom var frågan om internationella topptävlingar. Vi hoppas att de kommer tillbaka för det här är ett bra sätt att använda oss av vår naturis och dessutom är det bra för besöksnäringen, sade han.

”Behövde bara spurta”

Carla Ketellapper-Zielman, från Rottum i Nederländerna, vann kvinnornas lopp på åtta mil. Simon Schouten, från Andijk i Nederländerna, vann männens lopp på tio mil.

– Vinden var hård och förhållandena besvärliga. Då vill du inte ligga längst fram utan bakom någon annan, sade Simon Schouten.

Varför vann du?

– Jag var den tursamme killen i dag eftersom jag inte behövde arbeta så hårt. Jag körde bakom ett par andra som gjorde jobbet. Jag behövde bara spurta i 500 meter och det var tillräckligt för segern, sade han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.