Så ska ”gubbgolfen” stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Över 70 procent av alla medlemmar på Luleå Golfklubb är män. Nu planerar klubben att inledda ett jämställdhetsprojekt för att locka fler kvinnor.

– I till exempel Skottland finns det fortfarande golfklubbar där kvinnor inte får komma och spela golf. Det finns en tradition som golfen är byggd på att det är en gubbsport. Vi i Sverige kanske ligger i framkant, men vi har fortfarande mycket att förbättra, säger Adam Wozniak, VD och klubbchef på Luleå Golfklubb.

Han berättar också att i hans gamla klubb valde man för några månader sedan in den första kvinnliga styrelseledamoten, trots att klubben är 130 år gammal.

Lika många män som kvinnor

Golf har länge varit en mansdominerad sport men på Luleå Golfklubb vill man nu förändra detta genom ett jämställdhetsprojekt. I dag är endast 27 procent av klubbens 1800 medlemmar kvinnor. Målet är att klubben ska bestå av lika många män som kvinnor inom några år.

– Det är en förändringsprocess som vi måste gå igenom. Det kommer att ta ett tag, men vi ska se över allt vi gör: hur banorna är byggda, hur är miljön i klubben, egentligen allt vi håller på med. Så att klubben blir attraktivare för alla golfspelare och att vi inte tappar de kvinnor som är i golfvärlden, säger Adam Wozniak, VD och klubbchef på Luleå Golfklubb.

Målsättningen

Satsningen på ökad jämställdhet görs i samarbete med Svenska Golfförbundet och kallas Vision 50/50, alltså att man vill bli hälften män och hälften kvinnor.

– Det är kanske inte realistiskt kortsiktigt, men det är vår målsättning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.