Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Luleå hamn söker privata finansiärer och i klippet berättar vd:n Anders Dahl om intresset. Foto: Micke Nyberg/SVT

Luleå hamn behöver hjälp med finansieringen – hoppas på tio miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Luleå hamn behöver satsa för att möta behovet från de växande industrierna i norr. Nu bjuds alternativa finansiärer in för att minska kommunens ekonomiska risk i bygget av den så kallade Malmporten.

De ansvariga hoppas kunna få in stora belopp den vägen – upp till nästan 10 miljarder kronor.

Kommunägda Luleå hamn ska fyrdubbla sin kapacitet och bli Sveriges näst största djuphamn efter Göteborg. Förklaringen är bland annat den gröna omställningen och kraven på transporter.

Bland annat planeras det allvädersterminaler för fartyg, tempererade lagerhallar för stålrullar och järnvägsanslutningar.

Kan kosta uppåt 12 miljarder

Kostnaden för projektet är beräknat till mellan 7 och 12 miljarder kronor och Luleå hamn hoppas att 80 procent eller nästan 10 miljarder kronor kan lösas med en alternativ finansiering.

– Vi tittar nu på en finansieringsmodell med externa operatörer som ska bygga, drifta, underhålla och finansiera byggnationerna. På så sätt minskar vi kommunens ekonomiska risk för detta logistiknav, säger Anders Dahl, vd för Luleå hamn.

”Ingen privatisering”

En intresseförfrågan har skickats ut och enligt planerna ska upphandlingen gå ut under sommaren 2023. Anders Dahl menar däremot inte att det är aktuellt med privatisering. Luleå kommun ska fortsätta äga marken och kajerna och vara hamnmyndighet.

– Det finns stora affärer i den här utbyggnaden. De externa aktörerna vinner på att sköta en lönsam verksamhet och kanske knyta nya kundkontakter. I Europa finns det sådana här lösningar för andra hamnar. Vi hoppas att det finns ett intresse även för Luleå hamn och Malmporten, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.