Fredrik Glader, sportchef och tränare för Luleå Hockey/MSSK tog emot priset. Foto: Folkspel

Luleå Hockey prisades för sin jämställdhet

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagskvällen utsågs Luleå Hockey till årets eldsjäl inom kategorin årets idrottsförening, för sin satsning på damlaget.

För några år sedan tog Luleå Hockey ett beslut om att man skulle börja försöka satsa lika mycket på damhockeyn som föreningen gjort på herrhockeyn. Detta efter att man slagit ihop sitt eget lag med Piteålaget Munksund-Skuthamns SK och på så sätt fått ett lag i högsta serien, SDHL.

På torsdagskvällen fick Luleå Hockey ta emot priset årets eldsjäl inom kategorin årets idrottsförening, motiveringen lyder bland annat ”för sitt jämställdhetsarbete”.

Priset delades ut under den stora Eldsjälsgalan på Berns och togs emot av Fredrik Glader, sportchef och tränare för Luleå hockey/MSSK.

– Jag är oerhört stolt idag. Jag är uppvuxen i Luleå hockey, men då var det inte mycket tjejer som spelade där. Idag är det annorlunda, säger Fredrik Glader i ett pressmeddelande.

Luleå Hockeys ambition och vision är att damspelarna i föreningen, precis som herrspelarna, i framtiden också ska kunna vara heltidsproffs och det finns planer på att dra igång ett hockeygymnasium för tjejer.

– Jag hoppas att de här pengarna kan gå direkt till våra tjejer, så de får chansen att växa upp till stora stjärnor, säger Fredrik Glader.

Luleå Hockey var tillsammans med Notvikens IK nominerad till priset.

Årets eldsjäl

Bakom årets eldsjäl står Folkspel – föreningslivets eget spelbolag.

Under ett års tid har svenska folket fått nominera och rösta fram sina hjältar inom svenskt föreningsliv. 1418 nomineringar – i snitt fyra per dag – och över 23 000 röster har lagts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.