Luleå Hockey säger upp kontraktet med kommunen kring drift och skötsel av Coop Arena. Foto: Amanda Liikamaa

Luleå Hockey säger upp arenavtalet med kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Luleå Hockey säger upp ett snart tio år långt kontrakt med kommunen kring drift och skötsel av Coop Arena. Det innebär att kommunen återtar ansvaret för samtliga hallar från och med 1 juli 2020.

Nuvarande avtal slutar att gälla den 30 juni men hockeyföreningen valde att säga upp det för ett år sedan och försökte få till en omförhandling på grund av ökade kostnader.

Men en sådan lösning skulle kunna innebära Luleå kommunen riskerar att bryta mot lagen.

Gällande lagstiftning

Enligt konkurrensverket skulle ändringar i nuvarande avtal kunna tolkas som nytt avtal och därmed underställas dagens regelverk för upphandling, skriver Luleå kommun på sin hemsida-

Visserligen finns det en klausul i gällande avtal som möjliggör automatisk förlängning av avtalet med fem år. Men Luleå Hockey har bestämt sig för uppsägning.

– Vi ska självklart följa gällande lagstiftning för upphandling, om en upphandling behöver ske. Att i det här läget bortse från gällande regelverk skulle innebära att Luleå kommun inte bara riskerar att bryta mot upphandlingslagstiftningen, utan också ett vite som skulle kunna bli betydande, säger Helén Wiklund Wårell, stadsbyggnadschef.

Separata avtal

Uppsägningen innebär att Luleå Hockey i fortsättningen behöver teckna separata avtal för alla ytor där föreningen vill ha exklusivitet. Föreningen kommer även att betala avgifter för matcher och träningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.