Arjeplog, Kalix och Luleå är tre kommuner i Norrbotten som anses vara bland de bättre friluftskommunerna i Sverige. Foto: TT

Tre kommuner i Norrbotten är näst bäst på friluftsliv

Uppdaterad
Publicerad

Tre kommuner i Norrbotten delar andra platsen som bästa friluftskommunerna i Sverige. De utsedda är Arjeplog, Kalix och Luleå.

Utnämningen är ett samarbete mellan Naturvårdsverket, Svenskt Friluftsliv och Sveriges Fritids- och kulturchefsförening och baseras på en enkätundersökning av hur landets kommuner arbetar med det lokala friluftslivet.

208 av Sveriges 290 kommuner deltagit.

”Det är jätteroligt”

Kommunerna får en poängfördelning när det gäller planer för och aktiviteter inom friluftsliv samt information och samarbete kring friluftsliv.

– Jätteroligt att vi får ett kvitto att vi är på rätt väg. Det här sporrar oss att fortsätta vårt arbete och skapa möjligheter för våra medborgare och besökare att ta del av vår natur och våra anläggningar, säger Petter Wikström friluftssamordnare Luleå kommun.

Årets vinnare blev Sundsvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.