Luleå kommun använder sig av ny teknik för att skotta tak. Foto: SVT

Här är Luleå kommuns nya teknik för takskottning

Uppdaterad
Publicerad

Luleå Kommun använder man sig av en ny teknik när de skottar av sina tak runt om i Luleå och den används flitigt dygnet runt.

När vårsolen börjar lysa klättrar vi upp på våra tak för att skotta bort den snö som lagt sig under vintern. Snön har fallit i rikliga mängder över hela landet och ligger nu tung på många tak.

Därför är takskottning viktigt för att undvika att taket rasar ihop av tyngden av snön och att det skapas fuktskador i taket.

Ny teknik

Det finns dock risker med att skotta tak, exempelvis att den som skottar trillar och skadar sig. Därför finns det en ny teknik som Luleå Kommun använder sig av för att undvika olyckor och minska tiden med skottningen för att hinna med alla fastigheter som behöver skottas.

– Vi är bland dom första i landet som har upphandlat takskottning med hjälp av sopvallsar, det är ett bra framsteg i teknikutveklingen, säger Fredrik Thyselius, tillfällig fastighetschef på Luleå kommun.

Han fortsätter:

– Vi mäter snödjupet regelbundet för alla våra fastigheter, och väger snön på taket så vi får en indikation om vi måste skotta eller inte för en del tak är mer känsliga än andra tak, säger Fredrik Thyselius

Luleå kommun använder sig av ny teknik för att skotta tak. Foto: SVT

Satt sina spår i ekonomin

Många är oroliga över om deras tak håller för den mängd snö som ligger på deras tak och blir det plusgrader ute blir snön tyngre. Eller hur är det egentligen med det?

– Det finns olika sorters snö, en del är tyngre än andra. Volymen sjunker ihop och blir en annan densitet men mängden är den samma.

Att kung Bore har hälsat på väldigt mycket i vinter har satt sina spår i ekonomin på Luleå Kommun, men läget verkar ändå vara under kontroll.

– Just budgetmässigt ligger vi lite över ett normalår, men det är under kontroll, säger Fredrik Thyselius.

Fredrik Thyselius, tf fastighetschef Luleå kommun Foto: SVT

Luleå Kommun har hunnit skotta vissa utsatta tak två gånger under vinter.

– Vi skottar i den takt vi hinner med och gör vad vi kan för att hålla taken i skick och ännu har vi läget under kontroll, säger Fredrik Thyselius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.