Luleå kommun kräver drygt 2,25 miljoner kronor i skadestånd av larmeratören Tunstall . Foto: TT

Luleå kommun kräver mångmiljonbelopp i skadestånd för larmstrul

Publicerad

Luleå kommun kräver drygt 2,25 miljoner kronor i skadestånd av larmeratören Tunstall för alla problem efter bolagets byte av plattform i november 2020.

Det gick så långt att en person avled i sin bostad efter att förgäves försökt larma åtta gånger.

Det 7 oktober genomförde Tunstall ett byte av plattform för att ta emot trygghetslarm och i och med det uppstod allvarliga fel och långa förseningar

En person försökte larma åtta gånger, utan resultat, och när personal kom till bostaden fem timmar senare hade hen avlidit.

Bytte leverantör

Luleå kommun valde därför att byta leverantör, från Tunstall till SOS Alarm och avdelningschefen Ida Johansson förklarade i slutet av november varför:

– Det är fruktansvärt det som har hänt och vi behöver en leverantör som fungerar. De 1 600 personer i Luleå som har trygghetslarm och deras anhöriga ska inte behöva gå och vara oroliga för att det inte ska fungera.

2,25 miljoner i skadestånd

Och nu har Luleå kommun skickat över sina skadeståndskrav till larmoperatören.

Kommunen kräver drygt 2,25 miljoner kronor i ersättning, vite och prisavdrag och det handlar bland annat om avtalsbrott.

”Luleå kommun emotser ett svar från Tunstall. Erhålls inget svar inom tio dagar från att detta meddelande skickades från Luleå kommun kommer en faktura motsvarande ovanstående belopp skickas med 30 dagars betalningstid.” skriver Luleå kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer