Dödsfall och förseningar ska utredas – nytt avtal om trygghetslarm har pausats

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg ska nu utreda flera Lex Sarah-anmälningar om höstens kaos med trygghetslarm från företaget Tunstall. Samtidigt pågår en förundersökning om misstänkt tjänstefel i samband med ett dödsfall, och företaget riskerar också att förlora flera uppdrag åt kommunerna.

Anmälningarna till IVO ger en konkret inblick i höstens kaos kring trygghetslarmen.

  • Hörby anmäler ett fall där en vårdtagare ramlat och larmat vid 19-tiden. Men larmet nådde inte kommunen förrän vid 6.50 morgonen därpå. Då hade personen redan fått hjälp från annat håll och var ”under omständigheterna” vid god vigör.
  • Ödeshög skriver hur man inte kunnat se i systemet ”vem som larmat och varför”, och hur personal som ringt Tunstall fått sitta 40-50 minuter i telefonkö innan man fått hjälp.
  • Nybro beskriver hur deras system ”kraschat totalt under natten” på två boenden. Personalen ”ringer Tunstalls support men efter 40 minuter i kö (som första samtal) ger de upp”.
  • Luleå kommun har anmält fallet där en kvinna hittades avliden efter flera misslyckade larmförsök. ”I larmloggen framgår att brukaren larmade vid åtta tillfällen”. Luleå har även skickat in en mer generell Lex Sarah-anmälan om att driftstörningarna ”resulterat i fördröjning av trygghetslarm upp till 24 timmar”.
De otrygga trygghetslarmen

Felrapporter har också upprättats i bland annat Strömsund, där det dröjde åtta timmar innan kommunens personal nåddes av ett larm från en vårdtagare som behövde hjälp att gå på toaletten.

IVO har ännu inte tagit ställning till hur anmälningarna ska hanteras. ”Vi håller just nu på att skapa oss en bild av händelseförloppet för att därefter kunna se vilken typ av insats som är lämplig”, skriver myndighetens presstjänst till SVT.

Paus för nytt ramavtal

När det gäller dödsfallet i Luleå pågår också en förundersökning om misstänkt tjänstefel, efter att anhöriga till den avlidna kvinnan polisanmält händelsen. Åklagare Anna Bergström uppger för SVT att det hittills inte finns någon misstänkt men att hon skickat direktiv till polisen om utredningsåtgärder.

Larmhaveriet kan också få affärsmässiga konsekvenser. Flera kommuner har aviserat att man vill bryta med bolaget, och SKL Kommentus som tecknar ramavtal åt kommunerna har pausat processen kring ett nytt kontrakt med Tunstall.

– Det är ett nytt ramavtal på väg. Det är ännu inte signerat av någon part utan dialogen fortsätter, säger Tunstalls VD Johan Lenander.

SKL Kommentus uppger att man inom kort kommer att ge besked om avtalet.

Vet du mer? Kontakta SVT:s reporter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De otrygga trygghetslarmen

Mer i ämnet