Foto: Claudio Bresciani/TT

Kaoset kring trygghetslarmen – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals äldre och kroniskt sjuka är beroende av företaget Tunstalls trygghetslarm. Men hösten 2020 förbyttes tryggheten i oro och osäkerhet när systemet inte höll vad det lovade. SVT:s granskning har visat att det inte var första gången.

  • I Luleå gick kommunen i början av oktober ut med varningar till anhöriga till de 1600 användarna. Några dagar senare kom också nyheten att en person hittats avliden efter att upprepade larm inte gått fram.
  • Tunstall lovade bättring upprepade gånger – men bland annat Krokom upplevde fortsatta problem.
  • SVT:s granskning har visat att bolaget försökt uppdatera sin plattform redan i våras – men att problemen då blev så stora att uppdateringen sköts upp fem gånger, för att till slut läggas på is.
  • Ett annat fel upptäcktes i samband med ett dödsfall förra våren: vissa trygghetslarm kunde sluta fungera efter ett strömavbrott. Larm byttes ut i tre olika kommuner, men Tunstall har inte gått ut med någon allmän varning om felet.
  • I fjol missade också Tunstall att ringa kontrollsamtal till användare i Trollhättan. En avliden hittades först efter tre månader.
  • SVT:s fortsatta granskning har visat att Tunstalls larm haft brister vid en rad tillfällen under de gångna åren. I ett fall hittades en vårdtagare död efter en fördröjning som både uppstått hos Tunstall och hos kommunen.
  • Flera incidenter utreds nu av Inspektionen för vård och omsorg, och flera kommuner har aviserat att man vill bryta med Tunstall. SKL Kommentus, som tecknar ramavtal som alla kommuner kan använda, har valt att teckna tillfälliga avtal med andra leverantörer i väntan på utredningen om höstens problem.
  • Stockholms stad tecknade ett nytt avtal med Tunstall så sent som i augusti, men har valt att häva det på grund av brister i bland annat batteritiderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De otrygga trygghetslarmen

Mer i ämnet