Stora problem med trygghetslarm i Luleå. Foto: SVT

Stora problem med trygghetslarm i Luleå – 1 600 drabbade

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagskvällen uppstod ett problem med trygghetslarmen i Luleå kommun. ”Läget är allvarligt eftersom brukare kan bli utan hjälp under lång tid”.

I vissa fall är det en fördröjning på 24 timmar innan larmet når fram.

Det var under torsdagkvällen som problemet uppstod i samband med en programvaruuppdatering. Efter uppdateringen upptäcktes det att larmen fungerar men det sker en fördröjning innan larmen når Luleå kommuns trygghetslarm, hemtjänst och nattpatrull. I vissa fall på upp till 24 timmar.

Luleå kommun ser mycket allvarligt på det inträffade och har tillsatt åtgärder under natten.

– Vi har bemannat upp under natten för att kunna göra extra tillsyn, trygghetslarmet och nattpatrullen har extra beredskap under natten, säger Anna-Greta Engström, områdeschef.

1 600 personer drabbade

Inom Luleå kommun har cirka 1 600 personer trygghetslarm varav cirka 1 000 har hemtjänst. Luleås hemtjänst har fått information och ser över behov och åtgärder inom respektive hemtjänstområde.

– För säkerhets skull vädjar vi också till anhöriga som har närstående med trygghetslarm att försöka kontakta sin närstående för att se att de mår bra, säger Anna-Greta Engström, områdeschef.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.