”Det här är oerhört tragiskt”, säger socialchef Gabriella Sjöström. Foto: SVT & Micke Nyberg/SVT.

Trygghetslarmet fungerade inte – person som larmade hemtjänsten hittades avliden

Uppdaterad
Publicerad

En person med trygghetslarm i Luleå larmade åtta gånger under onsdag kväll utan att få hjälp. Mer än fem timmar senare nådde larmet nattpatrullen som gjorde hembesök och hittade personen avliden.

– Det här är oerhört tragiskt, det som inte fick hända till följd av problemen med trygghetslarm har nu hänt, säger Gabriella Sjöström, socialchef.

Personen, som hade sitt sista besök från hemtjänsten klockan 19.30 larmade åtta gånger mellan cirka 20-21.30. Nattpatrullen fick larmet 01.30 och besökte då personen som hittades avliden.

De otrygga trygghetslarmen

Problemen kan kvarstå

En IVO-anmälan kommer att göras och även en utredning av händelsen enligt Lex Sarah.

– Vi gör allt vi kan för öka tryggheten hos personer med trygghetslarm och vi önskar fortsättningsvis att anhöriga kontaktar sina närstående, säger Gabriella Sjöström.

Larmleverantören av trygghetslarm, Tunstall, har i ett mail till kommunen i början av veckan meddelat att problemen kan kvarstå veckan ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De otrygga trygghetslarmen

Mer i ämnet