Luleå kommun har beslutat att polisanmäla en tidigare chef i ett kommunalt bolag Foto: SVT

Misstänkt svindel i kommunalt bolag i Luleå – chef anmäls

Uppdaterad
Publicerad

Ett kommunalt bolag i Luleå har valt att polisanmäla en tidigare chef. Anledningen sägs vara ett flertal oklarheter som kan innebära att ett betydande belopp pengar har svindlats bort.

Polisanmälan har gjorts efter en upptäckt om att cirka 400 000 kronor upp till en miljon kan ha svindlats bort. Det handlar om oredovisad kontantförsäljning, inköp av drivmedel, privata resor och privata inköp.

Ansträngt ekonomiskt läge

Detta upptäcktes efter att en revisionsbyrå sett över det ekonomiska läget som länge varit ansträngt. I och med revisionen upptäcktes att det fanns felaktigheter och därför har man gjort en polisanmälan.

I ett pressmeddelande skriver bolaget att ingen av revisorerna tidigare har anmärkt på hur verksamheten skötts och därför har man inte upptäckt detta.

– Även om revisionsrapporten inte är klar gör vi en polisanmälan. Det är givetvis oerhört tråkigt för alla inblandade när den här typen av misstankar uppkommer, men det finns tillräckligt många frågetecken som vi vill att polisen ska titta på redan nu, säger bolagets nuvarande VD.

– Samtidigt vill jag slå fast att bara för att vi gör en polisanmälan, så kan vi i det här läget inte med säkerhet säga att något brott har begåtts.

Den berörda personen har tidigare haft ett avtal med uppsägningslön, men bolaget har under onsdagen hävt anställningsavtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.