– Det kom som en chock från att gå till att nästan varje liten by har haft någon sorts sommaröppet till bara de här fem stycken, säger Therese Hägglund.
Tror dottern kan bli stressad
Familjen Hägglund bor i Sunderbyn, strax utanför centrala Luleå kommun. I dag går deras yngsta dotter Isabelle på en förskola som ligger ett stenkast bort från hemmet. Men i sommar stänger förskolan igen då kommunen endast kommer att hålla öppet sex till tio förskolor och fritidshem.
Tidigare har Luleå kommun hållt öppet dessa verksamheter i alla, nio, skolområden under sommaren. För familjen Hägglund blir det inte bara fyra mil extra i bilen varje dag, utan de tror även att Isabelle kommer att påverkas.
– Mina barn känner ju omgivningarna i Sunderbyn och i Gammelstad. Vi tillbringar inte så mycket tid i staden, vilket innebär att det blir en helt ny miljö. Vilket är stressande när de är små.
Kommunen hoppas spara 1,6 miljoner
Det var hösten 2017 som Luleå kommun fattade beslutet att halvera mängden sommaröppna fritidshem och förskolor. Men det är först i dagarna som många föräldrar nåtts av informationen.
Anledningen bakom beslutet är att en del barn inte dykt upp trots att de varit anmälda, enligt kommunen. Vilket har kostat både personal och pengar. I och med det nya beslutet hoppas Luleå kommun kunna spara 1,6 miljoner.
– Det är alltid så att förskoleplatser eller fritidshemsplatser får man inte nära där man bor, utan där man kan ta in barnen. Så några kommer att få en längre väg, säger Carina Sammeli, ordförande i barn och -utbildningsnämnden (S).
Men om man är ensamstående förälder utan bil – hur ska man lösa det då?
– Det är därför vi lägger de öppna förskolorna eller fritidshemmen på områden där det finns bussförbindelser på sommaren.
Jobb eller studieintyg krävs
I år måste även alla vårdnadshavare intyga att de har jobb eller studier, under den period som barnet behöver en plats, innan den 20 mars. Vilket har skapat oro hos en del föräldrar, berättar föräldern Therese Hägglund.
– Min arbetsgivare har som deadline att man ska önska semester innan februarimånad. Då har hon alltså 20 dagar på sig att fixa alla problem.
Men barn och-utbildningsnämndens ordförande menar att 20 mars endast är uppsatt som datum för att förvaltningen ska få gott om tid på sig att styra upp allting, då ingen kan neka någon en plats.
– Alla har rätt till förskola och fritidshem på sommaren och lämnar man in en ansökan efter 20 mars får man bara höra av sig till förskolan eller fritidshemmet och komma in med en anmälan, säger Carina Sammeli (S).