Roger Ylinenpää, samhällsstrateg landsbygd för Luleå kommun. Foto: SVT

Luleå kommun uppmanar: Börja odla grönsaker

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen berättade vi om odlare i Råneå som haft svårt att få sälja den vitkål de odlat i sommar. Trots det har faktiskt Norrbotten en livsmedelsstrategi som eftersträvar att öka andelen norrbottensodlad mat.

– Ja det där blev som en positiv överraskning. Vi trodde aldrig att det skulle bli så här mycket vitkål. Det var mark som legat i träda i nästan 30 år, och så får man det här mängderna, säger Roger Ylinenpää, samhällsstrateg landsbygd i Luleå kommun. 

– Vi blev också tagna på sängen i hur vi ska hjälpa dem att bli av med det. Det var inte så enkelt, det krävs certifieringar för att komma in butiker och det är inte lätt att komma in i redan färdiga upphandlingar. Och man kan inte sälja sex ton på marknad, säger han. 

Nu löste det sig med vitkålen. Svensk Cater som levererar grönsaker till Luleå Kommun köpte vitkålen som sedan har hamnat på tallrikarna på skolor och äldreboenden.

Livsmedelsstrategi

Norrbotten har en livsmedelsstrategi. Den gäller mellan år 2016-2020.  Igår hölls en konferens om hur det går nu i halvtid. Man förespråkar närodlat och att vi ska vara rädda om odlingsbara marker och få fler att börja odla grönsaker och bär.

I södra Prästholm fick de uppstartspengar från Luleå kommuns landsbygdsutvecklingsprojekt. Kommunen uppmanar fler byar att söka pengar för att starta odling.

– Dels för att öka produktionen av lokala livsmedel men också för att ta vara på jordbruksmark. Sedan är det är i utbildningssyfte också, för vi håller på att tappa kunskapen i att odla grönsaker här, säger Roger Ylinenpää.

Fokus på lokala odlare

Luleå kommun ska ha ett nytt upphandlingsavtal klart om ett år när det gäller matinköp till skolor och äldreboenden. Den här gången jobbar man med fokus på lokala odlare, så förhoppningsvis blir det lättare framöver för lokala odlare att sälja.

Elitsa Lovchanska och Ivan Ivanov odlade bara en halv hektar i Södra Prästholm den här första sommaren. Ändå fick de sex tons skörd.

– Det är nog bra att man börjar i mindre skala för att se att man får avsättning och sedan öka på ju mer man kan sälja. Det har vi lärt oss. Vi plöjde faktiskt upp 2 hektar mark i Prästholm och det var tur att vi inte hade vitkål på alla två hektaren, säger paret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.