• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Ytterligare sju företagare kopplas till miljonsvindeln på Lulebo. Foto: SVT

Luleå tingsrätt fryser de misstänkta företagarnas tillgångar

Publicerad

Luleå tingsrätt beslutade på måndagen att frysa tillgångar för de företagare som är misstänkta för att ha lurat det kommunala bostadsbolaget Lulebo på pengar – men det blev en del förändringar för några av de misstänkta.

Totalt fattade tingsrätten beslut i fyra förhandlingar om kvarstad mot de sju misstänkta företagarna under måndagen.

Den första förhandlingen var på förmiddagen där två män, 25 och 49 år, som driver en byggfirma i Luleå är skäligen misstänkta för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman vid 7 tillfällen och för medhjälp till försök till grov trolöshet mot huvudman vid 1 tillfälle.

De båda männen är misstänkta för att tillsammans med en före detta chef på Lulebo ha fakturerat helt eller delvis osanna fakturor under flera års tid, de misstänks alltså ha fakturerat Lulebo för arbeten som aldrig blivit utförda, totalt 3.027.500 kronor.

I torsdags begärde åklagare Stina Stener kvarstad, alltså ett sätt att säkra betalning i fall företagarna döms för brotten, för de bägge männen och deras företag.

– Tingsrätten beslutade om kvarstad i enlighet med yrkandena, sade Stina Stener efter den första av fyra förhandlingar under måndagen.

Två män har betalat tillbaka pengar

Därefter hölls förhandlingen mot de två män, 49 och 33 år, som är skäligen är misstänkta för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman vid tolv tillfällen. Totalt handlade det om en summa om 10.485.679 kronor, för de bägge männen och ett företag de kopplas till, men eftersom duon valt att betala ena skadeståndsbeloppet återkallade Stener en kvarstad.

Tingsrätten beslutade därför bara om kvarstad mot företaget på totalt fem miljoner kronor.

Sänkt kvarstad för en misstänkt

Tredje förhandlingen var mot den 55-årig man som är skäligen misstänkt för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman vid sju tillfällen. Totalt handlade det om en summa på 4.043.250 kronor, men under förhandlingens gång förändrades läget eftersom mannen betalat in en del pengar och kvarstaden landade på 3.685.750 kronor.

I den sista förhandlingen, mot en 74-årig man som är skäligen misstänkt för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman vid sju tillfällen, beslutade tingsrätten i enighet med yrkandet. Det innebär en kvarstad på totalt 1.547.500 kronor.

Detta innebär att den totala summan för alla frysta tillgångar landade på 13.557.750 kronor.

Luleå tingsrätt har sedan tidigare fattat beslut om att frysa tillgångar på nästan 3,1 miljoner kronor vid en tidigare förhandling och i fredags fattades beslut om kvarstad för ytterligare en företagare.

Om Lulebohärvan:

• I april 2020 upptäcks en avvikelse i en inkommande faktura. Lulebos ledning fattar misstankar om ekonomiska oegentligheter och efter en granskning av bokföringen under de två senaste åren stärks misstankarna mot en chef. Fakturafifflet ska handla om miljonbelopp – chefen nekar till anklagelserna men säger upp sig.

• Ytterligare en man och företagare misstänks vara involverad och duon häktas i maj men släpps under sommaren. Luleå tingsrätt beslutar att frysa tillgångar på nära 3,1 miljoner kronor.

• Den 1 mars 2021 avslöjar SVT Nyheter Norrbotten att härvan växer så att det knakar och polisen gör tillslag på flera företag i Luleå. Flera personer anhålls varav den tidigare häktade chefen är en av dem.

• Den 4 mars begärde åklagare Stina Stener förhandlingar om kvarstad på nästan 19,5 miljoner kronor för totalt sju företagare. Efter förhandlingar beslutade tingsrätten om kvarstad och den totala summan landade på 13.557.750 kronor. Detta eftersom flera företagare betalat in en del av pengarna.

Man, 57 år, Luleå
Skäligen misstänkt, medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, 5 tillfällen
297.500 kronor (tidigare 1.191.259 men betalat av)

Man, 25 år, Luleå
Man, 49 år, Luleå
Skäligen misstänkta, medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, 7 tillfällen. Medhjälp till försök till grov trolöshet mot huvudman, 1 tillfälle.
1.027.500 kronor

Företag med koppling till ovanstående, Luleå
Medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, 7 tillfällen
2.000.000 kronor

Man, 55 år, Luleå
Skäligen misstänkt, medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, 7 tillfällen.
4.043.250 kronor

Man, 49 år, Boden
Man, 33 år, Luleå
Skäligen misstänkta, medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, 12 tillfällen.
5.485.679 kronor

Företag med koppling till ovanstående, Luleå
Medhjälp till grov trolöshet mot huvudman vid 12 tillfällen
5.000.000

Man, 74 år, Luleå
Skäligen misstänkt, medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, 7 tillfällen.
1.547.500 kronor

Totalt: 19.401429 kronor

Utöver dessa sju företagare misstänks sedan tidigare en före detta chef på Lulebo och ytterligare en företagare för inblandning. Tingsrätten har beslutat om kvarstad för dessa på nästan 3,2 miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Miljonsvindel på Lulebo

Mer i ämnet