Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lulebos styrelseordförande Kent Ögren och vd:n Erik Öhrling. Foto: Filip Hannu/SVT

Lulebos vd om härvan: ”Varit förbannad mer än hälsosamt”

Uppdaterad
Publicerad

Det kommunala bostadsbolaget Lulebo har anmält ett flertal företag under det gånga året – och hoppas på fällande domar i den så kallade Lulebohärvan.

– Det här året har man varit förbannad mer än hälsosamt, säger vd:n Erik Öhrling.

Polis- och åklagarmyndigheterna i Norrbotten har sedan våren 2020 drivit en omfattande förundersökning av den misstänkta ekonomiska brottsligheten mot Lulebo.

I dagarna inleddes nästa fas i utredningen och flera personer sitter anhållna misstänkta för grov trolöshet mot huvudman alternativt medhjälp till grov trolöshet mot huvudman eller grovt bedrägeri.

”Det här året har varit skitjobbigt”

Lulebo meddelar att de har haft ett antal medarbetare som ägnat en stor del av sin arbetstid till att leta, sammanställa och leverera underlag som förundersökningen har frågat efter. Många medarbetare har även blivit intervjuade av polisen under utredningens gång.

Vd:n Erik Öhrling berättar att det har varit ett tufft år, att de anmält flera företag till polisen under resans gång och att de gör allt för att få tillbaka så mycket pengar som möjligt.

– Det här året har man varit förbannad mer än hälsosamt under långa perioder. Det är skitjobbigt, säger Öhrling och fortsätter:

– Ingen ska behöva ifrågasätta Lulebos vilja att gå till botten med allt för att de ansvariga ska kunna ställas till svars och helst även fällas. Vi hoppas förstås också att någon del av den ekonomiska skada som Lulebo har lidit ska kunna ersättas.

Hur mycket pengar det handlar om vill de inte kommentera.

– Det här kommer inte drabba ägarna eller hyresgästerna. Vi har en stabil ekonomi i bolaget, säger Lulebos styrelseordförande Kent Ögren.

Vill undvika liknande händelser

Lulebo har också arbetat för att säkerställa att ingenting liknande skulle kunna hända igen. Det handlar om att förbättra kontrollen av befintliga projekt.

– Vi har haft och fortsätter ha fullt fokus på våra projekt och det nya arbetssättet ska helt enkelt möjliggöra total genomlysning och kontroll både före, under och efter projektets färdigställande, säger Erik Öhrling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Miljonsvindel på Lulebo

Mer i ämnet