Sista föreställningen av balettskolan i Piteå Foto: SVT

Luleå vill ha balettskola

Uppdaterad
Publicerad

Luleå är ännu ett steg närmare på att bli ett centrum för dansen i Norrbotten. Barn- och utbildningsnämnden beslutade idag för att gå vidare med planerna på att starta en balettskola med riksintag för grundskoleelever.

– Utbildningsdepartementet har sagt att de ser fram emot vår ansökan att starta en balettskola i Luleå, berättar utbildningschefen Maarit Enbuske.

Enligt henne var det en enig nämnd som fattade beslutet om att gå vidare med planerna på att etablera en dansutbildning på grundskolenivå i Luleå.

Tror på Luleås möjligheter

Piteå har haft en balettskola med riksintag hittills men kommunen har beslutat att lägga ner utbildningen på grund av ekonomiska skäl.

Har Luleå bättre ekonomiska förutsättningar att bedriva utbildningen än Piteå?

– Vi är en större kommun med ett större upptagningsområde för elever så jag tror att vi har goda förutsättningar för att balettskolan ska fungera, berättar skolchefen Maarit Enbuske.

Luleå satsar stort

Enligt planerna hittills skulle balettskolan ha 50 elever från årskurs 4 – 9 och utbildningen skulle vara kopplad till någon av de centrala skolorna i Luleå såsom Residensskolan eller Östra skolan.

Tidigare har Luleå kommun beslutat att satsa 1,7 miljoner kronor på att utveckla den professionella dansen i kommunen. Det är några fria dansgrupper som fått bidrag och ett av målen är att skapa ett dansresidens i Luleå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.