Fettisdagen, också känd som bagarnas Nationaldag, är en av årets mest intensiva arbetsdag för landets bagare och konditorer.
– Högtiderna har blivit allt viktigare för branschen, säger Martin Lundell, vd på branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer.
Semlan prioriteras högst
Ihop med ökade energikostnader och inflation påverkas både bagerier och hushåll, enligt Lundell.
Något som också Lisbeth Kumar, gäst på ett konditori i Luleå, har märkt:
– Fika måste man inte ha, men mat måste man handla.
SVT har pratat med flera bagerier och konditorier som bekräftar att det är svårt att få ihop bemanningen och prioriteringen ligger på fettisdagen i år.
Hör hur Sonny Kumar, caféägare och bagare i Luleå, preppar inför dagen.
Slog semmelrekord senast
Trots att högtiderna infaller inpå varandra så tror Martin Lundell inte att försäljningen av semlor kommer att minska.
– Förra året slog vi rekord, vi har aldrig ätit så mycket semlor sedan vi började vår mätning, säger Lundell.
I klippet nedan – hör bagarbossen om folket orkar festa två dagar i rad.