Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kärleken övervinner allt – men inte semlan. Hör hur Luleåbagaren Sonny Kumar preppar inför två högtider på lika många dagar. Foto: Denise Alvedal & Linnéa Lindmark/SVT

Luleåbagaren Sonny tror att semlan krossar Alla hjärtan

Uppdaterad
Publicerad

Fettisdagen och Alla hjärtans dag infaller efter varandra i år. Därför riskerar landets bagerier och konditorier att förlora inkomst – och Sonny Kumar i Luleå tror att semlan övervinner kärleken.

Fettisdagen, också känd som bagarnas Nationaldag, är en av årets mest intensiva arbetsdag för landets bagare och konditorer.

– Högtiderna har blivit allt viktigare för branschen, säger Martin Lundell, vd på branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer.

Semlan prioriteras högst

Ihop med ökade energikostnader och inflation påverkas både bagerier och hushåll, enligt Lundell.

Något som också Lisbeth Kumar, gäst på ett konditori i Luleå, har märkt:

– Fika måste man inte ha, men mat måste man handla.

SVT har pratat med flera bagerier och konditorier som bekräftar att det är svårt att få ihop bemanningen och prioriteringen ligger på fettisdagen i år.

Hör hur Sonny Kumar, caféägare och bagare i Luleå, preppar inför dagen.

Slog semmelrekord senast

Trots att högtiderna infaller inpå varandra så tror Martin Lundell inte att försäljningen av semlor kommer att minska.

– Förra året slog vi rekord, vi har aldrig ätit så mycket semlor sedan vi började vår mätning, säger Lundell.

I klippet nedan – hör bagarbossen om folket orkar festa två dagar i rad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Martin Lundell, vd Sveriges bagare och konditorer, om hur branschen ser på högtidskrocken mellan Fettisdag och Alla hjärtans dag. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.