Luleå stadshus. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Luleåpolitiker avgår – kallade FN:s klimatrapport för fake news

Uppdaterad
Publicerad

Skrämselpropaganda och fake news. I en intervju med lokaltidningarna i Luleå sågade Ingrid Vesterlund (C) FN:s klimatrapport. Nu avgår hon.

– Jag vill inte skada partiet och har avslutat mina uppdrag i dag, säger hon till SVT.

Det var under tisdagen som Vesterlund gick hårt åt klimatrapporten i en intervju med Norr media. Hon motiverade sina uttalanden med att det inte finns några klimatförändringar och kritiserade dessutom medias bevakning.

– Det är tydligen katastrof vare sig det är sol, regn, blåst, vind, hav eller vatten. Allting är ett katastrofläge just nu, sa hon till Norr media.

Partikollegorna tog avstånd

Partikollegorna i Luleå tog avstånd från hennes uttalanden och under onsdagen meddelade Inger Vesterlund, som suttit i kommunfullmäktigegruppen, att hon självmant avslutar sina uppdrag.

– Det stämmer. Det blev fel och jag ångrar intervjun i den mån att det inte framgick vad jag egentligen ville få fram. Jag förnekar inte innehållet i FN:s klimatrapport utan ville belysa att det finns andra rapporter som visar en annan bild än den som oftast målas upp i media.

Hon nämner inget specifikt exempel och avslutar den här intervjun med att önska partikollegorna lycka till i framtiden.

– Jag har träffat härliga människor och har många fina minnen sedan jag kom in i politiken. Jag vill inte skada partiet på något sätt och därför känns det här som rätt beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer