Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Thomas Söderström (L) varför han tar upp kampen för dövblinda Evelina. Foto: Adam Berlin/SVT

Luleåpolitiker tar kamp för dövblinda Evelina – JO-anmäler Piteå kommun

Uppdaterad
Publicerad

Luleåpolitikern Thomas Söderström (L) JO-anmäler Piteå kommun för behandlingen av dövblinda Evelina Lindberg.

– Det är ett allvarligt övertramp mot en enskild människa, säger han.

Dövblinda Evelina Lindberg har kämpat för att leva ett så normalt liv som möjligt. Men förra året blev hon av med sitt tolkstöd, som behärskade taktilt teckenspråk, då Piteå kommun ansåg att hon klarar sig med vanlig hemtjänst.

Beslutet har kritiserats hårt – men från få politiker. Det gjorde att Thomas Söderström beslutade att anmäla kommunen till JO.

”Piteås socialnämnds försökskanin”

Luleåpolitikern anser att socialnämnden brustit grovt i sin uppgift att se till att Evelina Lindberg har skäliga levnadsvillkor. Dessutom anser han att stoltheten hos Piteåpolitikerna är det som gör att de håller fast vid sitt beslut.

”Evelina har snarare blivit Piteås socialnämnds försökskanin i ett spel där kommunen vill vinna”, skriver Söderström i sin anmälan och vill att socialnämnden genast omprövar beslutet.

Socialnämndens ordförande Sven-Gösta Pettersson, berättar för SVT Norrbotten att det inte är en prestigefråga till varför de håller fast vid sitt beslut.

– Vi välkomnar en extern granskning, det är bara bra, säger han.

I klippet hör du varför politikern tar upp kampen för dövblinda Evelina.

Taktilt teckenspråk

Att använda taktilt teckenspråk innebär att den dövblinde avläser tecknen med händerna och använder teckenspråk tillbaka. För att förmedla känslor och sinnesstämningar eller andra icke-språkliga budskap kompletteras det taktila teckenspråket med socialhaptisk kommunikation.

Exempel på socialhaptisk kommunikation är att ytterligare en tolk förmedlar att någon skrattar, går ut ur eller kommer in i rummet. Det sker genom beröring på neutrala zoner på kroppen, exempelvis på ryggen eller armen.

Källa: Specialpedagogiska skolmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.