Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Kateryna Yemets/SVT

Nu kan du tanka gas i Luleå – men naturgasen kan vara ryska Gazproms

Publicerad

Det finska statliga bolaget Gasum har öppnat sin 21:a gastankstation i Luleå och det anses vara en viktig del i det som kallas ”gröna omställningen”. Men företaget har ett långsiktigt avtal med ryska Gazprom som tecknades före kriget i Ukraina.

Tankstationens ägare Gasums köper naturgas från flera källor, bland annat från Ryssland, och det stör helhetsbilden en del eftersom det kan bli rysk gas i tankarna.

”99 procent biogas”

Avtalet med Gazprom ingicks före 2022 och innebär att det finska företaget måste betala för en minimimängd naturgas varje år även det inte tar emot några volymer överhuvudtaget.

– Vi har ett långsiktigt avtal med Gazprom, men jag vet inte om det kommer att påverka helhetsbilden. På mina stationer i Sverige kommer det i alla fall vara 99 procent biogas, och jag är glad över att vi nu öppnat i Luleå som är vår nordligaste station, säger Sharareh Edström, Sverigechef för Gasum i samband med tisdagens invigning.

Vill inte ha rysk gas

Luleås kommunalråd Carina Sammeli (S) var också positiv till framtiden.

– Det här är viktigt, speciellt för de tunga fordonen som inte är på väg att elektrifieras. Där behövs det andra bränslen, bland annat biogas. Vi vill ju inte att det ska vara rysk gas, men frågor om Gasums avtal med Gazprom får du ta med företaget, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.