• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Lenita Ericson (S) var strålande glad när hon valdes till Luleås nya kommunalråd: ”Tur jag valde vattenfast mascara”. Foto: SVT

Luleås nya kommunalråd: ”Socialpolitik är målet för allt”

Publicerad

Luleås nya kommunalråd Lenita Ericson (S) börjar nu sin inskolning som nytt kommunalråd i Luleå. Hon efterträder Yvonne Stålnacke vid årsskiftet, men redan nu är Luleborna förstås nyfikna på hur hon ska profilera sig.

Det var på måndagskvällen som det stod klart att Lenita Ericson (S) vunnit omröstningen och därmed blivit Luleås nya kommunalrå. SVT Norrbotten träffar henne dagen efter beskedet.

– Jag vill bidra med min glöd och mitt engagemang och den glädje jag känner för uppdraget. Det hoppas jag alla kommer märka att jag känner.

Nytt kommunalråd i Luleå

LÄS MER: ”Tur jag valde vattenfast mascara”

Du bildar kommunalrådsduo med Niklas Nordström – hur kommer ni att fungera tillsammans?

– Vi har samarbetat i många år och vet redan att vi passar bra ihop. Jag är jätteglad att jag får engagera mig i arbetsmarknadsfrågor och sysselsättningspolitik och därigenom även integrationspolitiken lokalt. Vi har en låg arbetslöshet men vi behöver ha fokus på nyanländas möjligheter att få arbete och bostad.

Niklas Nordström har tidigare sagt att han vill  att kommunalrådet vid hans sida ska ta ett socialt ansvar, då han anser sig vara bäst på bland annat näringsliv och bostadsbyggande, är det redan klart att det blir ditt ansvarsområde?

– Det är jätteviktigt att vi alla ser att en socialpolitik är målet för allting. Det är det som skapar tillväxt. Jag hör att alla vill göra den uppdelningen men jag köper inte det. En klassisk socialdemokratisk politik är att bygga ett bra liv för alla och då hänger alla frågorna ihop, säger Lenita Ericson.

Från städerska till kommunalråd

När Lenita Ericson beskriver sin bakgrund så säger hon att hon gjort en klassisk klassresa. Hon började sitt arbetsliv med att städa tågvagnar och efter utbildning på Komvux läste hon till beteendevetare och har bland annat jobbat med organisationsutveckling.

I dag är hon ordförande i  Luleå kommuns stadsbyggnadsnämnd – men politiskt aktiv har hon egentligen bara varit i åtta år.

– Det känner jag har inspirerat många. När jag blev vald till tekniska nämndens ordförande var det många som kom fram till mig och sa att ”kanske jag också ska engagera mig politiskt” när de såg att man kan vara med och påverka fast man är ny i politiken, säger Lenita Ericson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nytt kommunalråd i Luleå

Mer i ämnet