Luleås skolchef Maarit Enbuske är utsatt för hat och kränkningar

Uppdaterad
Publicerad

Luleås skolchef Maarit Enbuske har lagt fram förslaget att sju skolor och förskolor ska läggas ned av besparingsskäl. Nu har hon hamnat i en storm av hat, hot och kränkande behandling på mejl och i sociala medier.

Det var i onsdags som besparingsförslaget presenterades och den 24 april ska nämnden fatta sitt beslut. Men redan till hösten kommer nya förslag som med största sannolikhet handlar om ännu fler skolor som ska läggas ned 2020 och 2021.

En av förklaringarna till det är att kommunens inriktningar är att spara på lokaler och måltidsorganisationer, men behålla grundbemanningen av personal och storleken på barngrupperna.

Skolbesparingar i Luleå

Så skrev de i mejlen

Förslagen har väckt starka reaktioner och redan på torsdagen bombarderades förvaltningen av kritiska, kränkande och hotfulla mejl.

Skolchefen beskrivs som ”IQ-befriad”, ”inkompetent” och en äcklig förrädare” som ska sparkas.

– Det är många mejl som har kommit på en gång och en del av dem gränsar till hat och hot, men är i de flesta fall åtminstone en kränkande behandling. Jag blir ledsen såklart, men jag försöker skilja på mitt yrkes-jag och mitt privata liv för att orka med det, säger skolchefen Maarit Enbuske.

Är förföljd av anonym person

Hon berättar också att hon under en tid varit förföljd av en anonym person som trakasserar henne på olika sätt.

– Han skickar bland annat ljudmeddelanden till mig och det är inte alls trevligt. Han menar att jag ska avgå självmant eller så ska han vara med om att se till jag avsätts, säger skolchefen Maarit Enbuske. 

Hon har skickat över en del av mejlen till kommunens säkerhetschef Rikard Aspholm för en bedömning.

– Jag är en offentlig person och jag förstår att jag måste tåla en del, men jag skulle vilja veta var gränsen går och sedan får vi bestämma oss om vi gör en polisanmälan eller inte.

Kommunen ska samråda med polis

Säkerhetschefen Rikard Aspholm kan i dag inte ge besked om hur han ser på frågan.

– Det är inga trevliga saker som skrivs och jag ska samråda med polisen innan jag återkopplar till Maarit Enbuske, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolbesparingar i Luleå

Mer i ämnet