Fortsatt förtur till lägenhet för nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

Lulebo fortsätter att reservera var fjärde ledig lägenhet till nyanlända som fått permanent uppehållstillstånd. Ett beslut som får kritik från moderaterna.

På måndagen tog kommunstyrelsens arbetsutskott beslutet att Lulebo ska fortsätta att reservera 25 procent av sina lediga lägenheter till nyanlända.

Det är ett beslut som kommer att gälla fram till dess att kommunfullmäktige fattar annat beslut i frågan.

Förtur för nyanlända Luleå

Men beslutet får kritik från moderaterna som redan i fjol när kommunfullmäktige tog beslutet att låta nyanlända gå före i kön var kritisk till det.

Upprört Luleåbor

Anders Josefsson (M) säger att det vore bättre att satsa på lösningar med hjälp av kommunala lokaler alternativt boende i baracker typ de som studenter får göra.

– Det är många Luleåbor som hört av sig och varit upprörda över beslutet att låta nyanlända gå före i bostadskön då det är stor bostadsbrist i Luleå.

Han säger vidare att han har förståelse för att Lulebo kan behöva hjälpa till men inte i så stor omfattning som var fjärde lägenhet.

923 personer med PUT till Luleå på fyra år

För 2017 beräknas 371 personer som fått permanent uppehållstillstånd (PUT) komma till Luleå. För 2018 handlar det om 232 personer och för 2019 och 2020 ligger siffran på 160 personer per år. Det enligt kommunens beräkningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förtur för nyanlända Luleå

Mer i ämnet