SD överklagar förtur i bostadskö för nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna (SD) överklagar kommunfullmäktiges beslut att en fjärdedel av Lulebos lediga lägenheter ska gå till nyanlända med permanent uppehållstillstånd.

SD menar att beslutet strider mot kommunallagens likställighetsprincip som innebär att en kommun inte får särbehandla vissa medborgare om det inte finns sakliga skäl för det.

”Lägenheter kommer i och med beslutet att fördelas till en viss grupp utan att man gör en individuell behovsprövning före, vilket normalt är fallet i ärenden om företräde i köer och andra sociala förmåner” skriver SD i ett pressmeddelande.

Förtur för nyanlända Luleå

”Märklig överklagan”

Men Luleås kommunalråd Yvonne Stålnacke I(S) reagerar starkt på SD:s agerande.

– Jag tycker att överklagan är märklig. Det är rätt enkelt att förstå att vi har ett kommunalt bostadsbolag för att vi ska kunna använda det vid speciella tillfällen. Om vi inte kan göra det så behöver inte kommunen ha något bostadsbolag, säger hon.

”Sakliga skäl”

Hon ger inte heller mycket för SD:s argument att kommunen bryter mot den så kallade likställighetsprincipen.

– Här finns det verkligen sakliga skäl, nyanlända med permanent uppehållstillstånd som inte har någonstans att bo, säger Yvonne Stålnacke. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förtur för nyanlända Luleå

Mer i ämnet