Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du vd:n Erik Öhrling som hoppas att Lulebo ska få tillbaka pengarna efter det omfattande ekonomiska fifflet. Foto: Micke Nyberg/SVT

Lulebo lurades – hoppas få tillbaka pengarna efter ekonomiska bluffen

Uppdaterad
Publicerad

Lulebos ledning är nöjd över att det nu väckts åtal mot sex personer för grov trolöshet mot huvudman och medhjälp till det.

– Nu hoppas vi på fällande domar och att vi  får tillbaka så mycket pengar som möjligt, säger vd Erik Öhrling.

Det var under senare delen av 2020 som bostadsbolaget Lulebo slog larm om ett omfattande fakturafiffel för mångmiljonbelopp.

De kriminella aktivieterna ska ha letts av en av bolagets chefer som påstås ha skickat ut och attesterat luftfakturor till fem lokala företagare i den så kallade hantverksbranschen.

Miljonsvindel på Lulebo

”Minst 13 miljoner kronor”

– Man har använt sig av bluffakturor på olika sätt och förskansat sig pengar på Lulebos bekostnad. Det handlar om minst 12,5 miljoner kronor, säger Lulebos vd Erik Öhrling.

Den misstänkte chefen fick gå efter avslöjandet och en omfattande polisutredning startade.

Nu har åklagaren väckt åtal och det handlar om 164 åtalspunkter. 

– Det känns skönt. Rättvisan har sin gång, även om det tagit lång tid. Jag hoppas att det här snart är över. Såklart hoppas vi på fällande domar och vi vill få tillbaka så mycket pengar som möjlig för hyresgästernas skull, säger han.

”Jag är inte Gandalf”

Lulebo har jobbat hårt för att samma sak inte ska kunna hända igen.

– Men jag är inte Gandalf i ”Sagan om ringen” som kan trolla, så självklart kan saker hända igen. Man kan aldrig försäkra sig mot att människor gör konstiga saker, men vi har vidtagit alla åtgärder som vi kan tänka oss för att förhindra att det ska kunna göra det på samma sätt som i det här fallet, säger Erik Öhrling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Miljonsvindel på Lulebo

Mer i ämnet