Foto: SVT

Nordhallas vd: Höjer hyrorna lika mycket som andra

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsbolaget har nu utfört sin andra stora försäljning. Lulebo säljer 1278 lägenheter på Örnäset, Porsön och Herstön till fastighetsbolaget Nordhalla för 710 miljoner kronor.

Under onsdagen samlade Lulebos ledning till en presskonferens för att presentera försäljningen och de nya köparna. 1278 av Lulebos 1400 lägenheter som nu är till salu kommer att säljas till Nordhalla med tillträde senast 1 september 2016. Det handlar om lägenheter på Porsön, Hertsön och Örnäset.

– Jag tycker att lägenheterna kommer i goda händer. Nordhalla har visat sig vara en mycket god aktör på bostadsmarknaden. Det har omvitnats på många ställen. Dessutom är det en god affär för Lulebo, säger Anna-Stina Nordmark-Nilsson, vd Lulebo.

Lulebo säljer ut lägenheter

Enligt Nordhallas vd Patrik Hall är bolagets ambition att bygga 800 nya lägenheter, bland annat modulliknande bostäder, på 10 år. Bland annat finns planer på att förtäta bostadsområdet Porsön. Luleå kommun kräver att bolaget bygger minst 500 lägenheter på nio år. Annars blir det böter – 200 0000 kronor per varje obyggd lägenhet.

– Vi är glada över att kunna fortsätta vår etablering i norra Sverige. Luleå har sedan en tid varit en av våra prioriterade kommuner för vår fortsatta långsiktiga etablering, säger Patrik Hall.

– Genom att vi etablerar en lokal förvaltningsorganisation, ska våra hyresgäster känna sig trygga med lokalt förankrad personal med fokus på hög servicenivå och närvaro.

Hur mycket kommer ni att höja hyrorna?

– Vi kommer att höja hyrorna lika mycket som alla andra. Likvärdiga lägenheter ska ha lika hyror – oavsett vem som är ägare. Det blir ingen annan kostnadsutveckling i det här beståndet i förhållande vad det blir hos andra, säger Nordhallas vd Patrik Halla.

Ett villkor för tillträde är att kommunfullmäktige beslutar att Lulebo har rätt att bilda dotterdotterbolag. Samt att Skatterättsnämnden ger ett förhandsbesked att Lulebo inte anses bedriva handel med fastigheter.

– Vi har ett tydligt uppdrag som företrädare för kommunen. Det är att göra det absolut bästa av de resurser vi har. Det är fullt lagligt, säger Yvonne Stålnacke.

Dessa adresser ska säljas av Lulebo:

Bergnäset

Trolltjärnsvägen 14 A-E

Västra Brunnsgatan 9 A-C

Östra Solgatan 26-28

Björkskatan

Lävägen 2 -242

Centrala Luleå

Storgatan 26, 28

Köpmangatan 23, 25, 27, 29

Nygatan 11, 11 B-C

Gammelstad

Lulevägen 1, 3, 8

Centrumfastigheten

Hertsön

Blåmesgränd 1-25

Domherregränd 2-26

Flugsnappargränd 2-26

Järpgränd 1-25

Morkullegränd 2-26

Orrgränd 2-26

Rödhakegränd 1-25

Tjädergränd 1-25

Porsön

Porsögården 2-38

Råneå

Västihällvägen 5 A-C, 10, 12, 14

Edensvägen 1, 5 A-B, 10, 14 A-B

Tallheden 5-19, 16-22

Prostvägen 8 A-G

Västerlångvägen 2 A-N

Örnäset

Edeforsgatan 2-16

Krongårdsringen 2

Norra Vretvägen 1-7

Södra Vretvägen 9-15

Rödkallensväg 11-15

Vinkelgränd 1-7. 

Östermalm

Backgatan 8

Källa: Lulebo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lulebo säljer ut lägenheter

Mer i ämnet