Niklas Nordström, kommunalråd Luleå, Ilija Batljan, fd vice vd Rikshem, Jan-Erik Höjvall, avgående vd Rikshem och Yvonne Stålnacke, kommunalråd Luleå på presskonferens när Luleboaffären offentliggjordes. Foto: SVT

Rikshems vd Jan-Erik Höjvall får gå

Uppdaterad
Publicerad

Rikshems ägare AMF och fjärde AP-fonden har beslutat sig för att fortsätta äga Rikshem. Och de vill inte ha Jan-Erik Höjvall som VD.

– Ägarna har bestämt sig för att vägen framåt blir utan Jan-Erik Höjvall som vd, säger Mats Andersson vd för Fjärde AP-fonden.

Rikshems styrelse har tidigare uttryckt fortsatt förtroende för vd:n trots rapportering om till exempel tveksamma utlandsresor med frun och eget fastighetsbolag vid sidan om. Men ägarna har en annan syn på saken.

Lulebo säljer ut lägenheter

”Framgångssaga”

Jan-Erik Höjvall ska lämna sin post senast den 11 mars i samband med årsstämman. Det meddelar fjärde AP-fonden i ett pressmeddelande.

– Jag vill inte gå in på skälen till detta, säger Mats Andersson, utan det är ett beslut som växt fram mellan de två ägarna. Men jag vill också betona att utvecklingen inom bolaget har varit en framgångssaga. På fem år har fastighetsvärdet gått från fem miljarder till 35 miljarder kronor och vi är etablerade i närmare 20 kommuner i landet.

På årsstämman kommer det också att väljas en ny styrelse. Men det verkar inte handla om att hela styrelsen ska bytas ut.

– Det skulle förvåna mig om inte någon i den gamla styrelsen får sitta kvar, säger Mats Andersson.

Men SvD Näringsliv rapporterar att också styrelseordföranden Mats Mared under eftermiddagen lämnar sin post.

Luleå och Haparanda

Bostadsbolaget Rikshem köpte 1 600 lägenheter av det kommunala bostadsbolaget Lulebo under förra året. Rikshem blev därmed en av de nya och stora aktörerna på Luleås bostadsmarknad.

– Det är den roligaste affären vi har gjort. Nu kan vi hjälpa till att bygga Luleå. Det sa Rikshems VD Jan-Erik Höjvalli juni 2015.

Bolaget har också köpt 151 lägenheter i Haparanda av Akelius fastigheter.

Bjöd fruar utomlands

Men i höstas blev det turbulent kring Rikshem och företagets styrelse beställde en granskning. Vice vd Ilja Batljan tvingades bland annat bort. Han hade gjort privata bostadsaffärer vid sidan av sin tjänst på Rikshem.

Dessutom visade granskningen att ledningen låtit bjuda med både vd:ns och vice vd:ns fruar på en utlandsresa som delvis bekostades av Rikshem. Granskningen visar också att Rikshem bjudit kommunföreträdare på exempelvis mat, dryck eller annat vid minst femton tillfällen.

Om vd:n får avgångsvederlag kan Mats Andersson inte svara på. 

– Villkoren är inte klara ännu, säger Mats Andersson, det blir en sak för styrelsen att titta på det.

Fjärde AP-fondens vd Mats Andersson meddelade i tisdags att han avgår, men att han har för avsikt att kvarstå som vd fram till att en ersättare hittas, om styrelsen så önskar.  Beslutet kom i samband med att Fjärde AP-fonden svängde om när det gällde stödet till Rikshems vd Jan-Erik Höjvall. Enligt vd Mats Andersson handlar avhoppet inte om Rikshemsaffären.

Tidigare har den ena ägaren (Fjärde AP-fonden ) sagt sig har fortsatt förtroende för Rikshems vd, medan den andra (AMF) ville ha bort honom. Nu har fjärde AP-fonden svängt och ungefär samtidigt meddelade Fjärde AP-fondens vd Mats Andersson att han avgår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lulebo säljer ut lägenheter

Mer i ämnet