Lulebo säljer 1400 lägenheter

Uppdaterad
Publicerad

Lulebo ska sälja ut ytterligare 1 400 lägenheter och i dag planerna och Örnäset, Hertsön och Porsön är de bostadsområden som drabbas hårdast av beslutet.

Det omdiskuterade beslutet att sälja ut 1 600 lägenheter till Rikshem följs nu av en ny storaffär.

I dag presenterades upplägget för utförsäljning av ytterligare 1 400 lägenheter – en affär som ska vara klar senast första april nästa år.

Lulebo säljer ut lägenheter

Stor oro

Och den här gången är det bostadsområdena Örnäset, Hertsön och Porsön som beslutet kommer att slå hårdast mot och där växer oron inför framtiden.

– Det skapar frågor och det skapa även oro och vi försöker informera allt eftersom. Alla berörda hyresgäster ska ha fått ett brev om försäljningen i morse, säger Anna-Stina Nordmark-Nilsson. tf. vd på Lulebo.

Styrelseordförande Emma Engelmark (S)anser att affären är positiv för bolaget och för Luleå kommun.

– Vi får ett tillskott av pengar för att kunna nyproducera lägenheter och vi får en stark ekonomi. Från styrelsens sida ser vi det som viktigt att göra bra affärer för Lulebo, för Luleå kommun och för hela bostadsmarknaden, säger hon.

Slipper mångmiljonskatt

Och det blir samma upplägg som i affären med Rikshem – det som kritikerna kallat legaliserad skattesmitning.

Lulebo överför de 1 400 lägenheterna till ett eller flera kommunala dotterbolag beroende på hur många köpare det blir.

Och kommunen slutför sedan affären.

– Vi har redan upp till 30 intressenter och allt tyder på att det blir fler, säger Anna-Stina Nordmark-Nilsson.

Poängen med att flytta över lägenheterna till ett kommunalt dotterbolag är att slippa betala upp till 225 miljoner kronor i skatt.

– Kommunen betalar ingen skatt och det bästa med det här är att vi på Lulebo får behålla alla försäljningspengar, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lulebo säljer ut lägenheter

Mer i ämnet