• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Visa alla (2)
Visa alla (2)

Lulesamiska blir obligatoriskt på mellanstadiet i Jokkmokk

Uppdaterad
Publicerad

Lulesamiska ska bli obligatoriskt ämne för mellanstadieelever i Jokkmokk. Det beslutade kommunstyrelsen i går. Bakgrunden är ett medborgarförslag från 2006.

Det är ett medborgarförslag daterat den 26 maj 2006 från Gun Aira och Maj-Doris Rimpi som nu blir verklighet, skriver Sameradion och SVT Sápmi.

I sitt förslag skrev de bland annat att samisk kultur och lulesamiskt språk borde vara obligatoriskt ämne i grundskolan i Jokkmokk – detta skulle bland annat kunna genomföras med en obligatoriskt studietimme i veckan på mellanstadiet.

Väckte frågan på nytt

Förra våren väckte partiet Framtid i Jokkmokk frågan på nytt och på måndagen var den uppe för omröstning i kommunstyrelsen, rapporterar NSD.

Inför kommunstyrelsens behandling av frågan hade både skolkontoret och barn- och utbildningsnämnden avstyrkt förslaget, bland annat med motiveringen att elever idag kan läsa lulesamiska frivilligt genom elevens val.

– Vi socialdemokrater tycker att undervisning i samiska språk ska vara frivillig. Det är olyckligt att man vill införa det som obligatoriskt, kommunalrådet Robert Bernhardsson, till NSD.

”Mycket glädjande”

Men i kommunstyrelsen valde Vänsterpartiet, som normalt stödjer S, att rösta för förslaget om obligatorisk lulesamiska. Därmed gick förslaget igenom.

– Mycket glädjande. Lulesamiskan är ett litet språk som riskerar att bli ännu mindre. Är det 1000 personer som behärskar det fullt ut i dag så är det bra, säger Roland Boman, gruppledare i Framtid i Jokkmokk, till NSD.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet
Samiska flaggan
Foto: Frida Fernqvist/ Sveriges Radio