Trots avsaknaden av utländska gäster har Abisko turiststation varit välbesökt under säsongen. Foto: Hans Sternlund/SVT

Lyckad turistsommar i Abisko – trots pandemin

Uppdaterad
Publicerad

De nya fjällturisterna har räddat säsongen vid Abisko turiststation. Nu hoppas man få tillbaka alla nyfrälsta fjällvandrare till kommande säsonger.

I våras såg det becksvart ut inför turistsäsongen i fjällen. Avbokningarna kom i en strid ström och ett konkurshot hängde över Svenska turistföreningen.

Men så öppnade Folkhälsomyndigheten för resor inom Sverige från den 13 juni samtidigt som gränserna var stängda till många länder för svenska turister.

Det gjorde att läget ljusnade vid Svenska turistföreningens station i Abisko och många andra fjällanläggningar.

Anpassat personalstyrkan

Framför allt är det många nya eller nygamla besökare som har sökt sig till fjällen.

– Man kunde inte åka till Singapore eller Paris och då valde man att i stället resa till en fjällmiljö, säger Jessica Milkévitz, föreståndare vid Abisko turiststation.

Jessica Milkévitz, föreståndare, STF Abisko turiststation. Foto: SVT

Bortfallet av utländska gäster är fortsatt kännbart och anläggningen har fått anpassa personalstyrkan därefter, från 70 anställda en normal sommar till mellan 25 och 50 i sommar.

Nu hoppas Jessica Milkévitz att de som har upptäckt fjällen för första gången ska komma tillbaka. Ni hör henne i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.