Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fjällchef Maria Persson förklarar varför fjällstationen valt att tillfälligt stänga ner. Foto: STF

Magsjuka på Kebnekaise – 100 personer i kö på helikopter

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer drabbades av magsjuka på Kebnekaise fjällstation som tillfälligt fick stänga ned. Hundra fjällbesökare har köat för att ta sig från fjället med evakueringshelikoptrar.

Det började med att tre personer insjuknade men antalet ökade i snabb takt och isolering och sanering blev allt svårare. Därför kommer fjällstationen att hålla stängt från söndag till torsdag.

Skyltar har satts upp i området där fjällstationen vädjar till vandrare att inte komma dit – och samtliga gäster kommer att avbokas med full ersättning.

Fjällstationen har tidigare i sommar blivit av med pumphuset efter att avloppet gick sönder efter ett jordskred. Avloppet är fortfarande ur funktion och utedassen har fördröjning att kunna bytas ut.

Långa köer för att lämna

Helikoptrar har flugit skytteltrafik till och från berget och på söndagsmorgonen köade 100 personer för att få åka helikopter från Kebnekaise till närliggande stationen i Nikkaluokta.

– Vi flyger tills det är tomt, säger Trond Renå, flygchef på Kallax flyg.

Helikopterresorna ska inte innebära någon förhöjd smittorisk. 

– Vi sanerar våra helikoptrar regelbundet. Vi har bra rutiner sedan covid, säger han. 

I klippet hör du mer om läget på Kebnekaise och får tips på hur du ska agera om du själv blir magsjuk på fjället.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här hör du fjällchef Maria Perssons tips på vad du som är i fjällen ska tänka på. Foto: SVT

här är det som stängts ner i fjällen

Kebnekaise fjällstation har stängt till och med torsdag den 10e augusti och har stängt för nybokningar till och med den 18e augusti. Under denna tid erbjuds inte heller tältservice vid stationen.

• Fjällstugorna längs Norra Kungsleden vid Abiskojaure, Alesjaure, Tjäktja, Sälka och Singi har stängt för nybokningar och drop in besök. Det innebär att alla som tältar i närheten inte kan använda sig av stugornas faciliteter.

• Alla bastur på ovannämnda fjällstugor har också stängts av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.