Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fjällchef Maria Persson förklarar varför fjällstationen valt att tillfälligt stänga ner. Foto: STF

Magsjuka på Kebnekaise – 100 personer köar för att lämna

Uppdaterad
Publicerad

Ett flertal personer har drabbats av magsjuka på Kebnekaise fjällstation och fjällstationen har valt att stänga ner tillfälligt.

– Det var tre stycken igår som blev sjuka på leden på väg upp till toppen som blev hämtade av fjällräddningen, men det är den enda fjällräddningen jag har hört talas om, säger fjällchef Maria Persson.

Stänger ner tillfälligt

Fjällstationen skriver på sin facebooksida att antalet som insjuknat dessvärre har ökat i en snabbare takt de senaste dagarna, något som gjort att isolering och sanering blivit allt svårare. Därför kommer fjällstationen att hålla stängt från söndag till torsdag.

Alla gäster kommer att avbokas mot full ersättning, meddelar fjällstationen på sin facebooksida.

Skyltar har också satts upp i området där fjällstationen vädjar till vandrare att inte komma dit.

Fjällstationen har tidigare i sommar blivit av med pumphuset efter att avloppet gick sönder efter ett jordskred. Avloppet är fortfarande ur funktion och utedassen har fördröjning att kunna bytas ut.

Även flera fjällstugor längs Kungsleden stängs för nybokningar och drop-in besök. Det innebär att vandrare på fjället inte kommer ha tillgång till stugornas dass, gästkök, torkrum eller butiker.

Långa köer för att lämna

Trond Renå är flygchef på Kallax flyg, som flyger helikopter till och från berget. Enligt honom är det högt tryck på helikopterresorna för att komma ner för berget, men inte upp på det. 

På söndagsmorgonen stod 100 personer i kö för att få åka helikopter från Kebnekaise ner till den närliggande stationen i Nikkaluokta.

– Vi flyger tills det är tomt, säger Trond Renå.

Kallax flyg har två helikoptrar som flyger den sträckan, och kan kalla in en tredje när trycket är högt. På söndagen var tyvärr den tredje helikoptern upptagen, men enligt Trond Renå kommer den kallas in så fort den är tillgänglig. 

– Det är inte varje dag sådant här händer. Men vi gör det bästa av situationen.

Helikopterresorna ska inte innebära någon förhöjd smittorisk och de kommer fortsätta flyga. 

– Vi sanerar våra helikoptrar regelbundet. Vi har bra rutiner sedan covid, säger han. 

I klippet hör du mer om läget på Kebnekaise och får tips på hur du ska agera om du själv blir magsjuk på fjället.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här hör du fjällchef Maria Perssons tips på vad du som är i fjällen ska tänka på. Foto: SVT

här är det som stängts ner i fjällen

Kebnekaise fjällstation har stängt till och med torsdag den 10e augusti och har stängt för nybokningar till och med den 18e augusti. Under denna tid erbjuds inte heller tältservice vid stationen.

• Fjällstugorna längs Norra Kungsleden vid Abiskojaure, Alesjaure, Tjäktja, Sälka och Singi har stängt för nybokningar och drop in besök. Det innebär att alla som tältar i närheten inte kan använda sig av stugornas faciliteter.

• Alla bastur på ovannämnda fjällstugor har också stängts av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.