Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regionrådet Kenneth Backgård, Sjukvårdspartiet, var sammanbiten under valvakan i Boden. Hans parti ser ut att tappa flera mandat i Region Norrbotten. Foto: Erica Larsson/SVT

Maktskifte i Region Norrbotten – nattsvart val för Sjukvårdspartiet

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvårdspartiets prognos inför regionvalet i Norrbotten var mörk – och ser ut att bli nattsvart när rösterna räknats. Trots att valresultatet inte är officiellt så pekar allt på ett maktskifte. Socialdemokraterna går starkt och ser ut att få mer än 41 procent av rösterna.

Det var ett historiskt maktskifte när Socialdemokraterna detroniserades i Region Norrbotten 2018 – första gången sedan 1938. Då fick Sjukvårdspartiet 34,69 procent av rösterna och tog tillsammans med Moderaterna och Centerpartiet över makten.

Siffrorna mörkare än prognosen

Inför årets val gjorde Kantar Sifo, på uppdrag av SVT, Sveriges Radio och Norrmedia, en opinionsundersökning som visade en mardrömsprognos för Sjukvårdspartiet.

Prognosen visade att partiet skulle backa med nästan 23 procentenheter och i skrivande stund ser resultatet ut att bli ännu mörkare. SVT träffade regionrådet Kenneth Backgård under en valvaka i Boden och han var sammanbiten.

Backgård om tappet: ”Inte sett helheten”

Varför tror du att väljarna har valt bort er?

– Jag tror att man har upplevt vårdköer och personalbrist. Men så har det varit i de fyra nordligaste regionerna och situationen har varit värre i till exempel Västernorrland, säger Backgård och fortsätter:

– Man kanske har trott att det är vår ledning som inte klarar av det här och inte sett helheten.

När rösterna i 153 av 171 distrikt räknats hade Sjukvårdspartiet 8,2 procent av rösterna – en minskning med 26,5 procent jämfört med 2018.

Socialdemokraterna har 41,8 procent – 12,2 procent bättre än senast.

Även i flera av Norrbottens kommuner backar Sjukvårdspartiet. Bland annat tappar de 11 procentenheter i Haparanda och 4 procentenheter i Kiruna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du oppositionsrådet Anders Öberg (S) om partiets enorma framfart i regionvalet i Norrbotten. Foto: Stig Holmfrid/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Norrbotten

Mer i ämnet