Maktskifte efter 84 år – Sjukvårdspartiet störst i Region Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

När alla röster i regionvalet nästan är räknade står det klart att Sjukvårdspartiet blir störst i Region Norrbotten. Därmed kan de ta över makten tillsammans med Centerpartiet och Moderaterna. Efter 84 års s-styre.

Det är ett historiskt maktskifte som väntar i Region Norrbotten. Socialdemokraterna har styrt i 84 år i länets vårdfrågor. Men efter söndagens val är det slut.

– Det är naturligtvis ett bakslag för den sjukvårdspolitik som S, V och MP har bedrivit den senaste mandatperioden, säger Håkan Myrlund, statsvetare.

S tappar rejält

Vid halv sex på morgonen var 161 av 163 distrikt räknade. Då var Sjukvårdspartiet störst med 34,9 procent. Samtidigt får Socialdemokraterna 29,7 procent, ett rejält tapp. Även i valet 2014 tappade socialdemokraterna och fick då 36,8 procent, men kunde behålla makten med hjälp av V och MP.

– I det förra valet gjorde S dåliga valresultat i malmfälten och i den östra valkretsen och det kan dels bero på diskussionerna kring sjukhuset i Kiruna och frågan om sjukvården i Kalix och i viss mån även Haparanda, säger Håkan Myrlund och fortsätter;

– Tittar man på siffrorna från 2014 så är det Luleå och Piteå som har varit grunden för Socialdemokraternas styrka i regionfullmäktige.

Tillsamman med Centerpartiet och Moderaterna får Sjukvårdspartiet 37 mandat av 71 möjliga.

”Det är historiskt”

– Det här är ju kanonbra. Det är över förväntningarna. Och det är historiskt eftersom det blir en brytning av ett 84-årigt maktinnehav, säger Kenneth Backgård, Sjukvårdspartiet.

– Det här är ju spelets regler. Det är vinna eller försvinna.

Både Liberalerna och Miljöpartiet blir utan mandat i regionfullmäktige. Sverigedemokraterna går fram och får fem mandat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.