Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du advokaten Lisa Länta som anser att hennes klient, den så kallade ”målaren”, har goda chanser att bli friad i Lulebohärvan. Foto: Micke Nyberg/SVT

Lulebohärvan – ”målarens” advokat: ”Därför tror jag på friande dom”

Uppdaterad
Publicerad

Den uppmärksammade rättegången om Lulebohärvan rullar på. Den advokat en till den så kallade målaren är mycket nöjd efter tre vittnesmål från bostadsbolagens entreprenörer samt en sakkunnig advokat.

– Jag utgår nu från att det blir en friande dom, säger Lisa Länta.

Hon företräder den så kallade målaren som åtalas för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman (det kommunala bostadsbolaget Lulebo).

”Säger en sak – gör en annan”

Enligt åtalet ska han via fyra helt eller delvis oriktiga fakturor, för drygt en miljon kronor, deltagit i brotten. Men efter fyra vittnesmål av andra entreprenörer samt en sakkunnig advokat är hon klart optimistisk inför fortsättningen.

– Lulebos chefer säger en sak, men gör i praktiken en annan. De här ramavtalen, som åklagaren säger måste följas, kan frångås via muntliga uppgörelser. Så avtalen är inte bindande på det sättet, säger Lisa Länta.

Utgår från en friande dom

Hon menar att vittnesmålen från Lulebos entreprenörer visar att förskottsbetalning är vanligt i branschen, och att många fler än bostadsbolaget har tillämpat det.

– Jag tror att min klients chanser till att bli frikänd har ökat. Det som beskrivs av entreprenörerna är precis vad min klient har gjort, säger Länta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Miljonsvindel på Lulebo

Mer i ämnet