Ett skäl till det är att vägtrafiken står för en tredjedel av utsläppen av koldioxid – den gas som bidrar mest till växthuseffekten.
-Vi jobbar kontinuerligt med att förbättra kollektivtrafiken både i tätorten och glesbygden. Just nu har vi bildat en grupp som ska plocka fram alla möjliga idéer för att få fler resande med buss, säger Anders Bylund, samhällsstrateg på Luleå kommun.
I en stad som Luleå står busstrafiken för en procent av transportsektorns koldioxidutsläpp. Motsvarande siffra för biltrafiken är 71 procent.
-Kollektivtrafiken har ökat i tätorten, men tyvärr ökar också bilresandet. Skulle vi få dubbelt så många att åka kollektivtrafik så skulle vi få många positiva effekter. Ett exempel är att om folk skulle ställa bilen en dag i veckan och åka buss istället så skulle vi minska utsläppen med 20 procent, säger Anders Bylund.
Lokaltrafiken har ett upptagningsområde på 58.000 möjliga bussresenärer och under rusningstrafiken på morgonen – från halv sju till halv nio – åker drygt 3.650 personer.
Men Åke Larsson gör som många andra – ett annat val:
-Det blir bilen för jag tycker det är lite problem att få det att fungera med bussen, säger Åke Larsson.
Utanför busshållplatsen på Smedjan i Luleå träffar Nordnytt flera bussresenärer som
gillar att åka kollektivt.
-Jag försöker åka buss om jag inte har mycket att bära. Det är det bekvämaste sättet att åka in till stan, säger Anita Uusitalo.
-Jag åker för att det är miljövänligt och jag har inget körkort, säger Sofia Lundström.
-Jag åker varje dag. Jag tänker mycket på miljön och blir vi fler som åker kollektivt så tjänar vi enormt för våra barn och barnbarn.