Några av katterna som Malin Grym hittade längs vägen i Kalix. Foto: Privat

Malin i Kalix hittade nio katter i snödrivan: ”Såg livlösa ut”

Uppdaterad
Publicerad

Malin Grym möttes av en chock när hon var på väg till Stenbäcken i Kalix under tisdagsmorgonen. Efter vägen låg det nio katter, till synes livlösa i snödrivorna.

– Det var vidrigt men tack och lov var alla vid liv, säger hon till SVT.

SVT har tidigare under dagen berättat om att Kattakuten i Norrbotten fått larm om flera övergivna katter i Kalix med omnejd. Malin Grym i Kälsjärv hittade själv nio av dem – alla svårt medtagna.

– Några av dem satt fastfrusna i snön med svansen och bakbenen. De bara skakade när jag lyfte upp dem och bäddade ned dem i jackan, säger hon.

”Har gråtit flera gånger”

Malin har hund och kunde inte själv ta hand om katterna. Men en granne har gett dem ett tillfälligt tak över huvudet i en bagarstuga i väntan på kattakuten.

– Jag hittade nio katter men två sprang i skogen. Under dagen har grannen hittat fler och nu är det totalt 16 katter i bagarstugan, säger Malin Grym.

De medtagna katterna har lämnat hemska bilder efter sig.

– Det är så brutalt och jag har gråtit flera gånger under dagen. Katterna är så små och det är vidrigt att någon gör så här.

Länsstyrelsen: Håll katten inomhus

Under tisdagseftermiddagen uppmanar Länsstyrelsen i Norrbotten att kattägare i Kalix ska hålla sina fyrbenta inomhus.

– Det är för att inte riskera att fel katter blir omhändertagna. Området det handlar om är Kalix centrum och cirka två mils radie utanför centrum, säger länsstyrelsens Anna Modig.

Tidigare under morgonen rapporterade SVT om en villabrand i Kalix. Nu bekräftar Länsstyrelsen att de hade planerat en tillsynsundersökning på den adressen. Samtidigt bekräftar polisens förundersökningsledare att de har identifierat döda katter i det huset, men de vill i nuläget inte kommentera ett eventuellt sammanhang. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.