Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På bildern ser du några av katterna som har hittats övergivna ute i snön i Kalix med omnejd. Foto: Kattakuten i Norrbotten

26 katter lämnade att dö i kylan i Kalix: ”Det är makabert”

Uppdaterad
Publicerad

Kattakuten i Norrbotten är nedringda av Kalixbor. Sedan helgen har det kommit in massvis med samtal om katter som hittats fastfrusna i isen.

– Det råder inget tvivel om att katterna är dumpade. Det är en fullständig katastrof, säger kattakutens Camilla Zerpe Karlsson till SVT.

Föreningen söker nu febrilt efter stödhem i Kalix, Luleå och Piteå med omnejd.

– Det är makabert. Just nu har vi fått in 26 katter och vissa har hittats fastfrusna i trädgrenar och i isen, säger Camilla Zerpe Karlsson, Kattakuten i Norrbotten.

Svårt medtagna – två döda

Flera personer har slagit larm om de övergivna katterna i sociala medier och minst två döda katter ska ha hittats. Bara under tisdagen har nästan tio katter hittats i Kälsjärv.

– En av våra medarbetare är på väg till Kalix nu för att hämta katter. Det är fruktansvärt att någon kan göra så här. Vissa är svårt medtagna, säger Camilla Zerpe Karlsson.

Flera hjälper till

Men i allt det mörka finns det både ljus och hopp. Föreningen rings ned av hjälpsamma medborgare.

– Det har varit ett helt fantastiskt gensvar och några katter har redan fått hem. En privatperson och Djurmagazinet i Kalix har dessutom skänkt kattmat så de goda människorna visar sig också.

Länsstyrelsen: Håll katten inomhus

Under tisdagseftermiddagen uppmanar Länsstyrelsen i Norrbotten att kattägare i Kalix ska hålla sina fyrbenta inomhus.

– Det är för att inte riskera att fel katter blir omhändertagna. Området det handlar om är Kalix centrum och cirka två mils radie utanför centrum, säger länsstyrelsens Anna Modig.

Tidigare under morgonen rapporterade SVT om en villabrand i Kalix. Nu bekräftar Länsstyrelsen att de hade planerat en tillsynsundersökning angående katter på den adressen. Samtidigt bekräftar polisens förundersökningsledare att de har identifierat döda katter i det huset, men de vill i nuläget inte kommentera ett eventuellt sammanhang. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.