Nillo, en alaskan malamute, är en av 26 hundar som nu har fått ett nytt hem. Foto: Länsstyrelsen

17 övergivna hundar blev 26 efter tikarnas valpar – nu har de fått nya hem

Uppdaterad
Publicerad

17 undernärda hundar hölls inlåsta i transportburar i upp till 30 minusgrader på en camping i Norrbotten. De omhändertogs av länsstyrelsen – blev fler – och nu har de fått nya hem.

Det var den 10 december som en privatperson slog larm om de frusna och hungriga hundarna till länsstyrelsen. Två tikar var dräktiga och födde sedan tio valpar under tiden de var uppstallade på pensionat.

– Totalt hade vi 27 hundar omhändertagna i det ärendet, men en var tvungen att avlivas på grund sjukdom, säger Anna Modig, enhetschef vid djurskydds- och veterinärenheten på länsstyrelsen i Norrbotten.

Har hittat nya hem

Hundägaren överklagade omhändertagandet till Förvaltningsrätten men fick avslag. Då kunde länsstyrelsen lägga ut hundarna till försäljning och nu meddelar Anna Modig att ärendet avslutat.

– Nu har samtliga 26 hundar hittat nya familjer och det känns bra. Det är inte bra att hundar står uppstallade så länge.

35 hundar fortfarande kvar

Ärendet är dock inte det enda som ligger på Anna Modigs bord. Samma vecka i december omhändertogs 35 draghundar som övergavs när ägarna åkte utomlands och de har fortfarande inte fått nya hem.

– Vi fick rätt i domstol, men den har inte vunnit laga kraft än. Hundarna är kvar på pensionat men vi jobbar på en lösning och hoppas att det klarnar under nästa vecka.

De 35 draghundarna som omhändertogs den 6 december är fortfarande uppstallade på hundpensionat. Foto: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.