Det finns gott hopp för de övergivna hundarna i Norrbotten att få nya hem. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

Massivt intresse för att köpa de övergivna hundarna i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för att ta hand om övergivna hundar är stort. Länsstyrelsen i Norrbotten har under fredagsmorgonen tagit emot 105 intresseanmälningar från människor som vill ge 26 omhändertagna hundar ett nytt hem.

– Det är jätteroligt att så många är intresserade av att ta hand om hundarna, säger Anna Modig, enhetschef vid djurskydds- och veterinärsenheten på länsstyrelsen.

Undernärda – en dog

Det var den 10 december förra året som länsstyrelsen efter en anmälan gjorde en tillsyn på en camping i Norrbotten.

Där hittade de 17 hundar på ett bilflak sittande i transportburar. Hundarna hade vistats i flera dygn i burarna trots att det under den senaste tiden varit upp till 25-30 minusgrader.

Majoriteten av hundarna var kraftigt undernärda och en dog.

Har fått valpar

Hundarna har blivit fler sedan de omhändertogs i december.

– Sedan vi omhändertagit hundarna så har några av tikarna fått valpar så nu är det 26 hundar som ska få nya hem, säger Anna Modig.

Behöver aktiva hem

Tanken är nu att hundarna ska få komma till sina nya hem så snabbt som möjligt.

– Vi har ingen bakgrundshistoria om hundarna men det är inga vanliga sällskapshundar utan hundar som är i behov av att röra på sig mycket och det kan vara en utmaning för ägaren, säger Anna Modig och berättar att hennes medarbetare nu ska försöka matcha rätt hund till rätt ägare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.