Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
15 hundar omhändertogs av länsstyrelsen i Norrbotten efter att de i flera dygn hållits i transportburar på ett bilflak i 25-30 minusgrader. Foto: Länsstyrelsen

17 undernärda hundar hölls instängda i 30 minus i Norrbotten – en dog

Uppdaterad
Publicerad

17 hundar omhändertogs av länsstyrelsen i Norrbotten efter att de i flera dygn hållits i transportburar på ett bilflak i 25-30 minusgrader. Majoriteten av hundarna var kraftigt undernärda och en dog.

Det var den 10 december 2021 som länsstyrelsen efter en anmälan gjorde en tillsyn på en camping i Norrbotten. I området hade det den senaste tiden varit 25-30 minusgrader.

I transportburar på ett bilflak hade 17 hundar vistats i flera dygn i den stränga kylan.

– Hundarna var i behov av veterinärvård och en var död, säger Anna Modig, enhetschef vid djurskydds- och veterinärenheten på länsstyrelsen Norrbotten.

Omedelbart omhändertagande

Majoriteten av hundarna var enligt länsstyrelsen kraftigt under normalt hull, hade sår och blöt och fuktig päls förorenad med urin och avföring.

– Vi beslutade att göra ett omedelbart omhändertagande, säger Anna Modig.

Ägaren till hundarna, en manlig utländsk medborgare, vistades i en stuga på campingen.

I stugan fanns ytterligare fyra hundar, en vuxen hanhund och en tik med två valpar. Tiken med valpar bedömdes ha sämst hullstatus av samtliga hundar – och valparna var olagligt införda till Sverige.

Har inte överklagat beslutet

Ägaren uppgav att han kommit till Norrbotten med hundarna för att arbeta hos en draghundhållare. På plats hade han blivit nekad till att vistas på draghundsanläggningen vilket gjorde att han hamnade på campingen.

Den avlidne hunden hade ägaren upptäckt mellan tillfällen han utfodrat och rastat hundarna i 6 kvadratmeter stora rastgårdar han satt upp intill bilflaket.

Vill påbörja försäljning snarast

Ägaren har inte överklagat länsstyrelsens beslut.

– Vi avser att påbörja en försäljning av dessa hundar så snart som möjligt, säger Anna Modig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.